В Плевен лекари извършиха петчасова операция за отстраняването на 40-сантиметров тумор, произхождащ от матката и достигащ до дясната камера на сърцето. Интервенцията е осъществена от мултидисциплинарен лекарски екип от клиниките по кардиохирургия и по акушерство и гинекология в болница "Сърце и Мозък". Случаят е изключително рядък и вероятно единствен у нас, съобщават от лечебното заведение.

Пациентката е 72-годишната Пенка Атанасова от Добрич. Тя е приета за лечение, след като е търсила медицинска помощ многократно в други болнични заведения. От три години тя е имала неспецифични сърдечносъдови оплаквания - сърдечната ѝ честота е достигала до 150-160 удара в минута (за нормални стойности се приемат 60-100 удара в минута). Оплакванията ѝ се засилват през лятото на тази година.

Жената постъпва първоначално в болница "Сърце и Мозък" в Бургас, след което е насочена към Плевен за оперативно лечение. Консултирана е от кардиолог и е установена туморна формация в дясното предсърдие с произход от долна празна вена (вена кава). Назначените изследвания показват, че става въпрос за случай на туморно образувание в корема, което, преминавайки през вените, достига до сърцето.

Два дни след приема на пациентката в операционната зала влизат д-р Йордан Красналиев - началник на клиниката по кардиохирургия, д-р Александър Любенов - началник на отделението по обща и онкологична гинекология и кардиохирурзите д-р Александър Георгиев и д-р Недялко Недялков. Първоначално е осъществена стернотомия - достъп до сърцето с екстракорпорална циркулация, наричанa още машина "сърце - бял дроб".

Сърцето е отворено и освободено от туморната формация. Интервенцията е продължила с отваряне на коремната област на пациентката, където лекарите продължават с освобождаването от тумора. Прекъсната е вената, през която образуванието върви. След окончателното му освобождаване туморът е изваден откъм сърцето. Финално е отстранен първичният миомен възел на матката и левият яйчник с цялата прилежаща към него вена.

Днес Пенка Атанасова се чувства добре. "Благодарение на лекарите от "Сърце и Мозък" в Плевен живея втори живот. Нямам думи, с които да изразя огромната си благодарност към тях. Уникални хора, уникални специалисти, такива трябват на България", споделя жената.