Днес родителите на детето - Димитър и Юлияна Димитрови, дадоха пресконференция, на която разказаха за случая, предаде „Фокус”.
Всичко започнало от семейна почивка във Варна, когато малкият Ивайло вдига температура 38 градуса. Родителите решават да си тръгнат за Шумен. Момченцето е прието в спешно отделение, откъдето около 23,00 часа е качено в реанимация. По думите на родителите, след направени изследвания е установено, че в главата на момчето има бяла сянка и вероятната диагноза е вирусен енцефалит. На следващия ден, когато майката и бащата пристигат пред отделението, чуват, че вътре е настанала паника, информация обаче за това какво става не получават. Излиза д-р Бонева, която съобщава за тежкото състояние на детето - то е интубирано и на апаратно дишане.
Директорът на ОАРИЛ д-р Петко Загорчев отказва информация на родителите и консултация с други лекари. По думите им епикризата, издадена от Загорчев, е свободно съчинение.
След дълго настояване от тяхна страна, ръководството на отделението се съгласява да допусне специалист инфекционист от Варна. След намесата му са направени елементарни изследвания на детето, като взимане на гърлен и носов секрет. Родителите казват, че са държани напълно неинформирани за това какво става с детето им и какво е състоянието му през целия му престой в отделението. Отношението от дежурните лекари също не било на ниво, а на родителите не е позволявано да виждат детето си през цяла седмица. „Болницата е пълна порнография, всичко се пише на хвърчащи листи, нямат чаршафи, а детето ни го кацаха мухите”, заяви бащата.
След 22-дневна борба за живот, момчето умира на 15 август в 16,20 часа. За 22-дневното лечение на малкия Ивайло документ за хоспитализация и за постъпване на болен в болнично заведение родителите са подписали, след като вече бил починал.
Още преди смъртта на детето родителите са пуснали жалба до Министерството на здравеопазването за назначаване на щателна проверка в ОАРИЛ.
„Не им искаме обезщетенията, а искаме да се направи цялостна проверка в отделението, за да не се случват такива работи на никой друг. Ивайло се роди на 8 септември 2006 година на малка Богородица и на 15 Голямата Богородица си го прибра”, добави бащата.
Междувременно д-р Валентин Семков, директор на болницата в Шумен, заяви пред Дарик радио, че е разпоредена проверка на случая. Той разказа, че детето е било прието за лечение с 39,6 градуса температура, като малко преди това е направило гърч. Първоначалната лекарска хипотеза е допускала наличието на енцефалит. Д-р Семков бе категоричен, че на Ивайло са били назначени всички необходими изследвания и това се е случило навреме. Според лекарите, лекували момчето, част от изследванията се назначават не веднага, а в момент, който е по-подходящ предвид състоянието на организма на пациента.
Аутопсия на тялото не е правена по желание на двамата родители. Това възпрепятства установяването на причинителя на заболяването обясни, заяви още Семков.
В проверката, която е разпоредена, ще участват и външни специалисти, след което резултатите ще бъдат оповестени публично, уточни директорът на болницата.