Церемония по откриването на Студентско конструкторско бюро (СКБ) към лаборатория "Аеро-космическа техника и технологии", част от катедра "Въздушен транспорт" на Технически университет (ТУ) - София, ще се състои в от 14 часа в днешния Ден на космонавтиката.

Събитието ще се проведе в изцяло ремонтираните кабинети 10-503А и 10-503Б, блок 10, на ТУ-София и ще бъде открито от доц. Владимир Сербезов - ръководител на катедра "Въздушен транспорт" към ТУ-София.

По време на церемонията ще бъде представен тестов образец на изкуствен спътник на Земята, разработен в СКБ. Планът е спътникът да бъде изпратен на околоземна орбита през 2026 г.

Тестовият образец на изкуствения спътник е изработен от студента Захари Златков в рамките на магистърската му дипломна работа под научното ръководство на ас. д-р инж. Недислав Веселинов.

Ремонтът и оборудването на СКБ, както и проектът на ТУ - София за създаването на спътника, са финансирани от български частни компании от високо-технологичния сектор и партньори на катедрата. "Главен спонсор на начинанието е българският авиационен производител "Ники Ротор Авиейшън" в лицето на г-н Николай Николов и г-жа Миглена Николова, които покриха разходите по цялостния ремонт на помещенията и оборудването им с компютърна техника. Дооборудването на залите също е със сериозна спонсорска подкрепа, получена и от Телелинк България в лицето на Иво Русев; Cisco Systems България - в лицето на Пламен Жечев; Аеротехник България - в лицето на Сергей Куманов; Експериментално конструкторско бюро "Фотоника" - в лицето на Недислав Веселинов, както и от страна на ТУ-София - катедра "Въздушен транспорт" в лицето на доц. Владимир Сербезов", отбелязаха от екипа на ТУ - София.

Снимка: ТУ-София