Министерството на отбраната планира да започне процедура за придобиване на трикоординатни радари за армията. Стойността на проекта е близо 400 млн. лева, предава bTV.

Най-голямата израелска компания в отбранителната индустрия има интерес към бъдещия търг, който трябва да стартира в началото на годината.

Радарите, които израелската аерокосмическа индустрия предлага за България, са част от "Железния купол", който успешно охранява страната от атаки по въздух вече 9 години.

"Голямото предимство на радара е, че може да работи едновременно по няколко мисии- въздушно наблюдение, противовъздушна отбрана - може да се следят хиперзвукови цели, ракети "Круз" и минохвъргачен огън, и да реагират при атака от рояци дронове, артилерийски залпове", казва Мани Коен, директор "Радари, Противовъздушна отбрана".

Според производителите радарът работи в режим 24/7 и не се влияе от метеорологичните условия. Съвместим е с оръжейни платформи, произведени и на запад, и на изток.

Последните тестове, за да бъде калибриран радарът с абсолютна прецизност, се правят в тази звукоизолирана зала, където отсъства ехо.

Зaпитвaнeтo на България e зa 7 рaдaрни cиcтeми. Израелската държавна компания обяви, че е готова при договор в България да се разкрие производствена линия.