Във втория ден от най-големия маскараден фестивал в Европа "Сурва" в Перник, хиляди участници от 17 международни маскарадни групи окупираха улиците на миньорския град.

Четиридесет и една групи от България дефилират в изявата, става ясно от разпространената от организаторите програма.

Снимка: BulFoto

По време на 30-ото издание на Международен фестивал на маскарадните игри (МФМИ) "Сурва" изкуството си пред публиката показват множество сурвакари, кукери, кукове, старци, бабугери, джамалари, камилари и др. Чуждестранните групи от Румъния, Гърция, Северна Македония и др. демонстрират уникални костюми и ще пресъздадат характерни обичаи за своите страни. 

От миналогодишното издание на фестивала маскарадните дефилета в Перник вече са тридневни и започват часове преди официалното откриване на проявата, отбеляза БТА.

Снимка: BulFoto

Международният фестивал в Перник популяризира достигнали до днес варианти на древна обредност, част от българската фолклорна традиция. Ежегодно във фестивалната надпревара участват хиляди носители на традицията от всички етнографски райони на България, а също и гости от чужбина.

"Сурва" се организира от Община Перник за първи път през 1966 г. През 1985 г. фестивалът добива статут на международен, а десет години по-късно Перник е приет за член на Федерацията на европейските карнавални градове (ФЕКГ). На 26 юни 2009 г. миньорския град е обявен за европейска столица на сурвакарските и кукерските традиции, показва информация на отдел "Справочна" на БТА. През 2014 г. градът и фестивалът попадат в класация на списание National Geographic за световни зимни топ дестинации. Най-атрактивният му акцент е състезателното дефиле на маскарадни групи от страната и от чужбина. 

Кукерският фестивал Сурва Перник - 2024 втори ден пъди злото

Снимка: BulFoto

Кметът на община Перник Станислав Владимиров се срещна в събота с делегациите от побратимените градове, представителите на Федерацията на европейските карнавални градове (ФЕКГ) и ръководителите на чуждестранните маскарадни групи, участващи в тазгодишното издание на фестивала на маскарадните игри "Сурва".

"През тези два дни всички вие сте усетили колко много означава "Сурва" за нас, перничани. Сигурен съм, че фестивалът значи много и за вас, защото тази магия и този дух, преплетен от традициите, може да се усети само тук", каза кметът, цитиран от БТА.

На снимката (от ляво надясно): президентът на Федерацията на европейските карнавални градове (ФЕКГ) Ларс Алгел и кметът на Перник Станислав Владимиров

Снимка: БТА

Той благодари на гостите от 17-те маскарадни групи, че отново са тук и със своите групи са обогатили МФМИ "Сурва". На събитието присъстваха и членове на ФЕКГ и делегации от 15 държави.  

Владимиров добави, че фестивалът става все по-популярен не само в България, но и в чужбина и заслуга за това имат хилядите участници, които са неизменна част от провеждането му.

Снимка: BulFoto

В Перник всички ние можем да усетим голямата българска душа, каза президентът на ФЕКГ Ларс Алгел. Пред гостите той припомни, че през 2004 г. Перник се е състояла конвенцията (годишната среща) на ФЕКГ и коментира, че оттогава фестивалът се е развил изключително много.

"Това лято, 20 години по-късно, Перник отново ще бъде домакин на конвенцията на ФЕКГ", обяви президентът на организацията.

В кукерския фестивал Сурва участват много чуждестранни трупи

Снимка: BulFoto

Той коментира, че тазгодишното издание на фестивала е най-мащабното досега, а откриването е оставило изключителни впечатления в гостите на града. Алгел пожела с всяка следваща година фестивалът да се разраства и все повече маскарадни и карнавални групи от различни държави да участват в него.

Вижте още снимки от втория ден на маскарадния фестивал >>