Всички граждани, на които органите на държавния здравен контрол (регионалните здравни инспекции) са препоръчали карантина в домашни условия, могат да получат болничен лист за срока на карантината от общопрактикуващия си лекар. Това се отнася за гражданите, пристигащи у нас от континентален Китай и Италия, попълнили анкетна карта при влизане в страната, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

За целта регионалните здравни инспекции ще предоставят информация за лицата, подлежащи на карантина, на общопрактикуващите лекари на територията на съответната административна област.

За издадения болничен лист следва лицата да уведомят своя работодател в нормативно установения двудневен срок. Болничният лист може да бъде получен от общопрактикуващия лекар и предоставен на работодателя след изтичането на карантината.

Министерството на здравеопазването напомня, че всички лица под карантина не трябва да напускат домовете си и при поява на грипоподобни симптоми (повишена телесна температура; кашлица; затруднено дишане, треска и т.н.) трябва да се свържат по телефон с общопрактикуващия си лекар, а ако нямат такъв - със съответната регионална здравна инспекция, откъдето ще получат указания според случая.

Министерството на здравеопазването препоръчва също така да се избягват всички пътувания до континентален Китай и Италия, както и до държави с високо разпространение на коронавирус COVID-19.

Министерството на здравеопазването апелира гражданите под карантина да я спазват стриктно.

По-рано днес в парламента премиерът Бойко Борисов препоръча на здравния министър Кирил Ананиев държавата да изплаща последните 11 дни от болничните на осигурените българи при карантина за коронавирус.

Спорът за болничните се развихри през последната седмица след като кризисният щаб за борба с вируса реши всички, които са пътували в рискови региони и сега се завръщат, да бъдат подлагани на доброволна карантина от 14 дни. Така възникна въпросът какво ще се случи с работата на тези хора. Дали трябва да си пуснат отпуска или могат да ползват болнични.

Първоначално министър Ананиев обясни, че хората трябва да използват отпуск - годишен или неплатен. Причината - тези хора може и да не са болни, това е само защита. В този дух бяха и думите вчера на Борисов, докато беше в Гърция. Според него хората си пътуват и не поемат отговорност и държавата не е длъжна да им плаща болничните. Депутати от различни парламентарни групи обаче припомниха, че възможността за ползване на болничен за карантина е законодателно уредена в Кодекса за социално осигуряване. Шефката на парламентарната група на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова внесе само допълнителен елемент, че било добре личните лекари да удостоверяват с граничните власти, че човекът, на когото издава болничен е пътувал да рискови зони, за да се избегнели злоупотреби.

След целия този дебат днес премиерът промени позицията си и заяви: "Сега 3 дни се поемат от работодателите, другите 11 дни се плащат от НОИ и аз точно това ще предложа днес на Ананиев. Да поемем карантината". Той обаче предупреди: "Ако обаче има 15 000 или 200 000 болни да си седят вкъщи и ние, НОИ, да им плаща - НОИ ще се изпразни, предупреждавам. Няма да останат пари".

Лекари, синдикати и работодатели обаче призоваха институциите за инструкции кои хора, прибрали се от чужбина, да бъдат поставят под домашна карантина. И как ще се издава болничен, ако нямат симптоми.

Нови правила на летището в София

От днес на Терминал 1 на ГКПП "Аерогара София" е създадена нова организация. Пристигащите от Италия и други рискови дестинации ще преминават през отделен салон за обработка на документите, съобщиха от летището.

Това ще става, когато в салоните пристигат пътници от два и повече полета. По този начин няма да има смесване на потоците и ще се съкрати времето за престой на летището, обясняват комисар Румен Бакърджиев, заместник-директор в дирекция на Гранична полиция и и главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

В този салон, успореден на обичайния, пристигащите от рискови дестинации пътници ще попълват формуляр за събиране на данни, които ще се обработват от здравните власти. На тяхно разположение е и информационна брошура и инструкции какво да предприемат, ако се завръщат от зони с разпространение на коронавирус, пише в съобщението.