Кръст реликварий и рядка златно-сребърна монета с лика на император Алексей Първи Комнин откриха археолозите при разкопките на Перперикон. Находките бяха представени от проф. Николай Овчаров, който ръководи проучванията, в БТА. Той информира, че се очаква тази година те да продължат до 10 септември.

Проф. Овчаров разказа, че това е четвъртият поред затворен реликварий, който се открива при разкопките в близост до Голямата Базилика в Перперикон. По думите му досега били открити близо 30 такива кръста, но тъй като са били отворени, при тях учените не са могли да изследват каква е реликвата, която е била съхранявана в тях.

Снимка: БТА

Овчаров заяви, че реликварият, който са открили, е бил много добре затворен и дори се е наложило със специална машинка да пробият един от нитовете, които го държат затворен. Археологът каза, че тепърва ще се проучва какво е прахообразното вещество, открито във въпросния кръст, който е изработен по традицията, характерна за Светите земи.

Всички снимки можете да видите тук >>

По думите му в останалите три затворени кръста, които са били открити досега, са намерени парче от дърво, за което се предполага, че е от Светия кръст, кост, както и косъм.

Другата ценна находка, която проф. Овчаров представи, е монетата от вида хиперперон. По думите му особеното в нея, е че златото представлява едва четири-пет карата, вместо 22. Той обясни, че останалото е сплав от сребро.

Проф. Овчаров обясни, че тази монета бележи пика на икономическата криза във Византия. Според него именно Перперикон е мястото, откъдето се е черпило част от златото, необходимо за осъществяването на реформите от страна на Алексей I Комнин.

По думите му все още могат да се видят част от галериите, където е било добивано златото, друга част се намират под срутища. Проф. Овчаров посочи, че средновековното име на града Хиперперакион, също се свързва с добива на злато и означава свръхогнен.

Проф. Овчаров представи монетата, на чиито страни са изобразени император Алексей и моментът на коронясването му от Св. Димитър, покровителят на Солун.