Установени са контакти на плевенчанина, чието име се свърза неотдавна с влияние във ВСС и лобиране в полза на отделни кандидати, желаещи да заемат постове на ръководители в съдебната система и държавното обвинение. Установени са контакти с 15 кандидати, но никой от тях не е искал да продължи приятелството си с Красьо, предаде БГНЕС. Общо трийсетина обаче магистратски имена са открити в телефона на въпросния човек.
След проверка стана ясно, че въпросният Красьо е 27-годишен бизнесмен от Плевен, който държи дискотека и се казва Красимир Георгиев.
Главният прокурор Борис Велчев предложи ВСС да сформира комисия след края на разследването, която да се занимае със случая. Той каза пред членовете на съвета, че е направен анализ на телефонната разпечатка на телефона на въпросното лице. Явно той познава членове на ВСС като най-много разговори са водени с член на ВСС Стойко Стоев, следван от Иван Димов. Само няколко секунди 27-годишният бизнесмен е комуникирал с друг член на ВСС - Пламен Стоилов.
Разпитаните свидетели по досъдебното производство разказали, че Красьо им предлагал подкрепата на членове на ВСС.
"Недоумявам как е възможно да се осигурява влияние от страна на такъв човек", коментира главният прокурор.
В телефона на Красимир Георгиев са открити номерата на редица магистрати, съобщи още той.
Друг член на съвета - Георги Шопов, пък заяви, че трябва да се търси персонална отговорност за действията на всеки, уронил престижа на съдебната власт.
Скандалът избухна през юни месец, когато членът на съвета Иван Колев  съобщи, че срещу 200 000 евро плевенчанин обещавал да осигури между 8 и 13 гласа от членовете на ВСС при избор на ръководител на определена магистратура. 
Вече е изяснено, че контактите на въпрасния Красимир Георгиев с висши магистрати са прекратени след изявлението на Колев пред медиите.
През септември на Георгиев е било повдигнато обвинение за лъжесвидетелстване, тъй като по време на разпитите е отрекъл да познава хора от съдебната система. По време на разследването полицията и прокуратурата са разпитала всички 131 кандидати за ръководни постове в магистратурите в страната. Много от тях са признали, че са говорили с Красьо и го познават по физиономия. Някои от тях са си говорили по няколко пъти с него, искали са му помощ и дори са му доверявали проблемите си. Окончателните експертизи на извадените разпечатки се очакват през октомври. Тогава трябва да се разбере точно колко членове на ВСС са говорили с "човека с ланците" и как те биха обяснили това.
Пред членовете на съвета днес Стойко Стоев заяви, че не се притеснява от контактите си с това лице. Той също призова да има комисия, която да установи, какво точно се е случило.
"Не знам Красьо да е имал ланци, както се пишеше по медиите. Познавам го от четири години и знам, че е от София, а не от Плевен", каза Стоев.
И другият засечен да разговаря с Красимир Георгиев - Пламен Стоилов, заяви, че няма от какво да се тревожи.
"Не съм от лицата, с които Красьо е имал добри контакти. Той ми е звънял само веднъж за пет секунди и връзката е прекъсната. Не сме говорили с него. За съществуването му разбрах от колегата Иван Колев. Имам две предположения за случващото се", заяви той. Едната била, че безнесменът Красимир Георгиев, когото Стоилов нарече "паразит", е искал да демонстрира, че има контакти с членове на ВСС и е набирал номерата им и веднага след това е затварял. Другата - че срещу Стоилов имало провокация, тъй като водил тежки битки във ВСС за следствието и срещу престъпността.
"Вероятно съм засегнал нечии интереси и именно заради това се случват тези неща", коментира Пламен Стоилов.
Иван Димов пък заяви, че Стойко Стоев го е запознал преди време с въпросния бизнесмен.
"Красимир Георгиев е стар познат на Стоев. Имал съм много позвънявания от него, но все кратки и явно съм казвал или да не ме занимава, или че съм зает. Кадруването се превърна в наше ежедневие и всеки от колегите може да каже, че на всеки от нас, всеки ден му се обаждат различни магистрати", допълни Димов.