Все още ситуацията е твърде несигурна, но от министерството са готови с няколко варианта за старт на учебната година в зависимост от ситуацията с COVID-19 наесен.

Просветният министър предположи, че пандемичната обстановка ще продължи поне още 10-12 месеца. Той обясни, че в различните държави се прилагат две стратегии за старт на учебната година:

Хибридна - разделяне на класовете и редуване за присъствена форма и онлайн обучение.

В общия случай учебната година стартира присъствено за всички училища, заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на брифинг в НПМГ във връзка с началото на новата учебна година и предстоящите промени в Закона за предучилищното и училищното образование. 

Въвежда се принципът на невзаимодействие между паралелките в училищата и групите в детските градини. Ако има болно дете, стремежът ще бъде да се ограничат физическите контакти на децата извън паралелката или групата.

Освен това ще има задължителни и пожелателни мерки за безопасност, като задължително ще се носят предпазни маски, но не в класните стаи, а в общите помещения.

Всяко училище ще направи своя списък от мерки. Няма съмнения, че годината ще бъде трудна. Предизвикателството е да предпазим здравето на децата.

Другото ни предизвикателство е да осигурим максимум компенсаторно обучение.

"Разговаряли сме с министъра на здравеопазването, най-вероятно ще имаме прагови стойности спрямо броя жители, при които ще се обявява влошена епидемична ситуация и съответно системата ще трябва да превключи на обучение в електронна среда", каза просветният министър.

Едната възможност е учениците да останат в дневна форма на обучение, другата алтернатива е да сменят формата на обучение с електронно обучение. Ще се постараем да има повече консултации при електронното обучение и работа във виртуална среда. Приета е часова ставка от 15 лева на час за допълнителни уроци.

Третата възможност е дистанционна форма на обучение. До края на септември или началото на октомври ще успеем да стартираме тази форма на обучение.

Смяната на формата на обучение означава взаимодействие с други учители и смяна на училището, уточни Вълчев.

Надяваме се родителите да изберат присъственото обучение, каза Вълчев.

Вероятно ще има компенсации за родители на деца в предучилищна възраст, за които няма места. Министърът на образованието е разговарял с премиера и той е изразил съгласие, че родителите трябва да получат компенсации. Депутатите ще внесат в НС нужните промени, каза още Вълчев.

Изключително доволни сме, че правителство отпусна 65 милиона лева за детските градини и ясли в София, заяви зам.-кметът на София Тодор Чобанов.

"В момента сме в реално изпълнение на 14 обекта - 12 детски градини и 2 ясли. 16 са в процес на проектиране, т.е. в процес на подготовка. Има изрични указания от кмета на София до всички районни кметове да обезпечат нови терени, нови възможности, защото тези средства трябва максимално бързо да бъдат инвестиране в нови обекти в целия град и особено там, където има голяма нужда", заяви Чобанов.