Ключовите думи на 21-и век ще бъдат креативност, свързаност, алгоритми. Отличникът през 21-и век не e ученикът с отлични оценки, а ученикът, който е създател. С тези думи министърът на образованието и науката връчи наградата на учениците Алекс Цветанов, Надежда Цачева, Радостина Богословова, Рангел Плачков, Ивана Панева, Лазарина Попова и Борис Владимиров, предаде БТА.

Екипът от Софийската математическа гимназия е създал платформа, която свързва фирми с ученици, които биха могли да наемат на работа. Платформата вече се ползва от работодателите и 30 души са намерили работа, стана ясно на церемонията "Отличниците на България", организирана за трета година от вестник "24 часа".

Министър Вълчев поздрави всички отличени и техните учители. Сред наградените е петокласникът Пламен Дачев, който е специалист по екзопланетите. Велин Георгиев, Атанас Христов, Младен Георгиев и Георги Георгиев бяха отличени за създадения от тях "Баткомобил" /електромобил/, който изминава 160 километра само с един киловат.

Елен Осман се нареди сред отличниците с наградата за най-добрия млад механик в Европа, получена на състезание във Варшава. 9-годишният Йордан Стоянов от Началното училище "Тодор Влайков" в Пирдоп е впечатлил журито със своите 25 златни медала от състезания по математика.

Специална награда беше връчена на Димитър Чакъров, чийто проект в областта на криптографията е в топ 5 на Масачузетския технологичен институт. Наградите на Звездин Бесарабов, който вече учи в Лондон и на Илияс Номан, който е на подготовка за ново състезание, получиха техните родители.

Заради получен сребърен медал на Менделеевата олимпиада в Санкт Петербург беше награден Дамян Францов. Андрей Гиздов попада сред отличниците като създател на компютърна програма, която помага да се определи възрастта на човек по черепа му и се прилага както в криминалистиката, така и в антропологията.

Наградени бяха и други медалисти от олимпиади - деветокласникът от Природоматематическата гимназия в Казанлък Александър Проданов, Евгени Кайряков и Радослав Димитров.