Софийската градска прокуратура възложи на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) да провери данни за нарушения при сключването на договори от "Летище София" ЕАД, съобщиха от държавното обвинение. Прокуратурата се е самосезирала вчера по медийни публикации. 

Разпоредената проверка е заради информация, съдържаща данни за евентуално извършено престъпление от общ характер. Ще се проверява дейността по сключване на договори за правни и счетоводни услуги между "Летище София" ЕАД и други дружества, и разходването на публични средства по тези договори, посочват от прокуратурата. 

След приключване на проверката от КПКОНПИ, наблюдаващият прокурор ще направи преценка дали са налице достатъчно данни за образуване на досъдебно производство.

Преди дни от Министерството на транспорта съобщиха, че ведомството засилва контрола върху изпълнението на концесията на Летище София. "Това е стратегически за държавата обект с оглед на подготовката ни за влизане в Шенген и концесионерът е длъжен да изпълни всички изисквания към сигурността и граничния контрол", заяви министър Георги Гвоздейков по време на среща с изпълнителния директор на фирмата концесионер Хесус Кабайеро. 

Ден преди това Гвоздейков обяви, че трябва да се преразгледа решението за отлагане на плащането на концесионната такса. След срещата обаче не стана ясно дали този въпрос е бил обсъден.