Една операционна акушерка от Северозапада с 34 години трудов стаж излезе тези дни с колегите си на протест.

В началото на седмицата медиците от болницата в Козлодуй излязоха на протест. Те отказват да подпишат новите си трудови договори заради ниското възнаграждение, заложено в тях.

"Самата професия е много благородна, гордея се, че съм акушерка, и е много хубаво, когато след години на улицата те срещне майка с порасналото си дете и казва, мамо, това е лелята, която те е видяла преди мен", споделя Марияна Михайлова пред bTV.

Никога не си е помисляла да работи извън България въпреки трудностите. Проблемът е, че дълго чакана промяна в системата все не идва.

"На празник, през нощта ние сме винаги на линия. Пропуснала съм празници на детето ми, на повечето колеги децата са израснали тук", казва още Марияна.

По думите й от десет години основната й заплата е 540 лева. И когато тези дни й предложили повишение от 60 лева, а на редовите акушерки - 40, чашата на търпението преляла. Но не към ръководството на здравното заведение, а към управляващите.

В болницата лекуват включително и здравно неосигурени пациенти, и такива, при които се налага да се наблюдават повече от определеното по клинична пътека време. Губят се пари, но се изпълнява клетва, която е безценна. Затова медиците от атомния град призоваха за национален протест. А в понеделник здравният министър пристига, за да се срещне с тях.