Четири са регистрираните случаи на COVID-19 в област Шумен на работници, пристигнали в България за работа по изграждането на трасето на газопровода "Балкански поток" край Нови пазар.

Както съобщихме, първият случай от 25 май е на 59-годишен мъж, който е настанен в инфекциозно отделение на МБАЛ Шумен с доказан COVID-19, с двустранна пневмония. 

Директорът на РЗИ - Шумен д-р Пепа Калоянова съобщава, че екипи на инспекцията вчера са взели за изследване 118 проби, като при направените тестове три от тях са дали положителен резултат за COVID-19.

Те са на трима мъже, без симптоми, които са изолирани при спазване на необходимите противоепидемични мерки. Групата работници е била под карантина след пристигането й в България и настанена в специално обособен за тази цел лагер край Нови пазар.

Мястото е оградено и напълно изолирано, като пристигналите работници стриктно са спазвали разпоредбите и не са имали контакти с местното население.

От Областния кризисен щаб призовават за подкрепа на дарителската кампания "Помогни сега" на община Шумен в израз на съпричастност за справяне с разпространението на COVID-19.

Взети са всички противоепидемични мерки в общината, уверяват от там. 

След случая на вкаран коронавирус от Русия сред обществото възникват опасения как ще се организира туристическият сезон, който се очаква да стартира официално от 1 юли. 

Първите хотели отварят от средата на юни, а от началото на юли ще се посрещат и чужденци, главно руснаци. 

Засега Министерство на туризма предвижда всеки хотел да следи сам гостите си, като измерва температурата на всеки и има стая, предвидена като изолатор за хора със симптоми. 

За да се спаси туристическият сезон, се обсъждат и по-гъвкави режими относно визите за туристи от трети за Европейския съюз страни.

"Руският пазар е изключително важен за нас. Изключително много зависи тяхното решение кога ще отворят границите си", каза дори днес министърът на туризма Николина Ангелкова пред ресорната комисия в парламента.