Очаква се решението на Националния щаб за удължаване на грипната ваканция, която трябва да приключи днес. Столичният кмет Йорданка Фандъкова обяви, че вероятно ваканцията за учениците в София ще бъде продължена до края на седмицата. Не очаква обаче детските градини да останат затворени.

"Да бъдем спокойни и отговорни", за това призова тя на брифинг тази сутрин, на който оповести актуална информация за мерките, които ще се предприемат за сигурността на гражданите предвид новите случаи на заразени с коронавирус.

"Много важно е да следваме указанието на специалистите. Поисках от всички колеги във всички сектори да продължат засилените мерки за дезинфекция. Детските градини да имат засилен филтър", добави тя.

Щабът е обсъдил готовността на Втора градска болница да започне подготовката за трансформиране в рамките на 72 часа за приемане на пациенти с коронавирус.

"Към момента няма такава заповед. Дали има нужда, ще прецени Националният щаб и министърът на здравеопазването. Спазваме строга йерархия, защото това е много важно за организацията и координацията", уточни Фандъкова.

По-рано на редовния брифинг на Националния оперативен щаб за борба с COVID-19 началникът му ген.-майор Венцислав Мутафчийски съобщи, че няма нови заразени, но днес има още 7 случая, които трябва да бъдат потвърдени до обяд.   

"Възрастната жена в Габрово, за която се създаде истерия, че се влошава - касае се за белодровен излив, направена е операция, подобрила е показателите си. Медицинската сестра с положителна проба е в отлично състояние без никакви признаци за болест. В Плевен пациентите също се подобряват", каза той. 

 И критикува журналистите:

"Това, което се случва в Габрово и Плевен, не е съвсем правилно, защото вие обсаждате болниците и се подлагате на риск и не давате на колегите да вършат работата си. Болните ще бъдат настанени в отделения, които са отделени от другите, изолирани са, спазват се строги хигиенни мерки. Присъствието на външни лица не е разрешено". 

Експерт от БАН: Топлото време няма да спре коронавируса

Коронавирусът няма да приключи със затоплянето на времето, предупреди междувременно академик Ангел Гълъбов от Института по микробиология към БАН пред Нова телевизия.

"Инкубационният период на грипа е два дни. При него няма симптоми на белодробно засягане. Има повишена температура, болка в мускулите и главоболие. Кашлицата се появява чак след няколко дни. При коронавирусната инфекция веднага се появяват проблеми в дишането. Вирусът започва с кашлица, която става все по-силна. Грипният вирус не навлиза в кръвта. Той поразява дихателните пътища. Коронавирусът засяга алвеолите", уточни експертът.

Той обясни и каква е разликата в лечението на двете заболявания.

"При грипа има доста ефикасни лекарства. Те трябва да се приемат най-късно на втория ден. Освен това се приема и антиоксидант. При коронавирусната инфекция се приема Ремдезивир. Той е използван и срещу ебола. Китайците пък пробват медикаменти, които са срещу СПИН. Те обаче са доста токсични. В Китай измислиха и терапията със серум от вече преболедували. Всеки заразен с коронавирус се подлага на механична вентилация и противовъзпалително средство", каза още Гълъбов.