Преминавайки Дарданелите малко след 1 часа българско време на 30 декември, българският военен научноизследователски кораб "Св.св. Кирил и Методий" навлезе в гръцки териториални води в Егейско море, съобщи за БТА щурманът - капитан трети ранг Христо Христов.

Всички снимки вижте ТУК

Плавателният съд се движи по план в изключително благоприятни метеорологични условия по пътя си към българската антарктическа база на остров Ливингстън като част от 31- та научна експедиция на Българския Антарктически институт.

Снимка: БТА

Към 9.30 часа българско време "Св.св. Кирил и Методий" се движи на юг- югозапад, югоизточно от остров Скирос. По-късно през деня маршрутът му преминава между островите Евия и Андрос, след което ще продължи на юг, за да обиколи полуостров Пелопонес и да навлезе в Средиземно море.

На всеки десет минути на навигационната карта обучаващите се курсанти нанасят координатите на кораба под инструкциите на екипажа, а в навигационния дневник се описват и съпътстващите метеорологични условия - скорост на вятъра, вълнение на морето, видимост, облачност, атмосферно налягане, влажност, температура на въздуха и на морската вода.

На борда на българския научно-изследователски кораб плават 24 курсанти с трима ръководители. Те ще извършат практика до Картахена, Испания, откъдето ще се завърнат у дома. До остров Ливингстън и обратно ще плават трима курсанти с един ръководител.

Снимка: БТА

Проливът Дарданели тази сутрин бе затворен за известно време за транзитно преминаващи кораби заради гъста мъгла, предаде Анадолската агенция. Видимостта в района бе изключително ниска.

Корабоплаването в Дарданелите бе прекратено в двете посоки. 

По информация на Анадолската агенция преминаването през пролива вече е възобновено. През Дарданелите преминават средно по 100 плавателни съдове дневно.