Сигнали от стопани на кучета, загубили домашните си любимци след среща с определен вид гъсеници, заваляха в социалните мрежи в последните няколко седмици. Става дума за вида борова процесионка, която според специалисти предизвиква тежки алергични реакции, задушаване и дори смърт при ненавременна реакция. Летален изход след "ужилване" (допир до космите му) от насекомото при хора у нас няма, но гъсеницата е опасна не само за домашните любимци, а и за малките деца, предупреждават експерти. 

Пред NOVA Нели Цветкова от Кюстендил - майка на малко дете, тази сутрин разказа, че то настъпило гъсеницата и семейството било посъветвано да измие обувката. Това обаче не помогнало и по краката му се появил обрив. Родителите завели детето в токсикологията в "Пирогов", където лекарите им обяснили, че е получило алергична реакция.

Къде и кога се срещат боровите процесионки? 

Процесионки се срещат всяка пролет в борови и дъбови гори, основно в южните склонове на Стара планина, на Средна гора и в Родопите, където има главно дъбови и борови гори. Боровата процесионка се среща и в градските паркове, но популациите им не са големи. Експертите съветват да се пазим от дървета, в чиято корона има бяла, пухкава къделя. Това е подсказка, че там има ларви или че гъсеници вече слизат на земята.

Гъсениците се придвижват като "на влакче" в края на пролетта, когато слизат на земята. Там продължава жизненият ѝ цикъл, който е около два месеца. Той включва пет процеса, които се осъществяват, докато гъсеницата се превърне в пеперуда, живееща 24 часа.

Снимка: iStock by Getty Images

С какво са опасни? 

Алергологът д-р Тихомир Мустаков обясни, че телата на боровата процесионка отделят два алергена и след среща с нея се част от хората получават алергична реакция, другата - токсична. Ако пък домашен любимец оближе насекомото, може да се стигне до некроза на езика му, до задух и смърт. 

Д-р Генко Мирев от общинския приют в Казанлък уточни, че пораженията зависят от имунната система на животното, което е било в допир с насекомото. "Някои са страшно алергични, правят анафилактичен шок. Зависи и от количеството власинки, погълнати от животното", добави той. 

Д-р Шасине Вели, лекар в Клиниката по спешна токсикология към Военномедицинска академия, добавя пред БНТ, че най-токсични са космите на гъсеницата, които могат да предизвикат обрив, конюнктивит, кашлица, болки в гърлото. "Заради силно токсичните косми на гъсеницата тя се възприема като "жилеща". Космите съдържат токсини и белтък. При докосване на гъсеницата човек може да получи обрив, който понякога е много изразен", обяснява тя. 

Снимка: iStock by Getty Images

По думите ѝ е възможно и да се получи вторично инфектиране, което изисква сериозна лекарска намеса.

"Космите на тези гъсеници лесно се откъсват дори и от повей на вятър, което води до инхалаторно въздействие върху човек или животно, ако попаднат по лигавиците им. Това може да причини конюнктивит, болки в гърлото или кашлица. Терапията на тези състояния предвижда прием на противоалергични медикаменти, включващи антихистаминови и кортикостероидни лекарства. При вторично засягане може да се използват кремове, съдържащи антибиотици, който е алергизиращ. Ако човек, пострадал от такава гъсеница, е сам, трябва да измие засегнатото място и да приеме антихистаминов медикамент". 

По думите на д-р Вели обривите се проявяват много бързо и би било добре да се потърси лекарска помощ възможно най-скоро след контакт с гъсеницата. "Ние не сме имали случаи на летален изход сред пациенти, които са били засегнати от гъсениците", каза още тя. "При децата локалните прояви биха били по-обширни, но в истинския смисъл на животозастрашаващи прояви не би трябвало да се стига, ако има правилна лекарска намеса", допълни д-р Вели.

При хора, страдащи от хронични заболявания, има по-голям риск, но при тях рискът е голям и при ужилване от пчела или оса.

Какви мерки се вземат? 

Екологът към Община Казанлък Петя Николова обясни, че нападението от борова процесионка е слабо - под 30% и каза какви мерки се взимат: "Използваме биологичен метод за справяне. През юни ще заложим феромонови уловки. Те ще хващат мъжките видове. Дърветата се обезлистяват и унищожават от насекомото. В момента гъсениците какавидират и шушулките им са празни. Предстои да изрежем пашкулите по дърветата". 

Д-р Шасине Вели от ВМА добавя, че тази гъсеница е добре позната и се извършва се ежегоден мониторинг на разпространението ѝ, като се взимат необходимите мерки от Изпълнителна агенция по горите. През последните 15 години честотата на тези гъсеници е намаляла.

Д-р Вели съветва хората да избягват да ходят боси в районите, в които видят къделите в короните на дърветата, да не докосват гъсениците, а домашните любимци да не се допускат в близост до тях.