Той коментира информацията от вчера, че 12 коли на няколко фирми, дарителки на МВР, фигурират в специален списък и не трябва да бъдат спирани за проверка. bTV излъчи любителски запис, на който въпросният списък се вижда залепен в една от караулките на Околовръстното шосе в София. Шефът на сектор "Престъпления по пътищата" категорично отрече и заяви, че това е постановка на служители, чиито екипи е разбил с идването си на поста и така им попречил да вземат подкупи. От МВР вече заявиха, че е започнала вътрешна проверка.

Цветанов уточни пред български журналисти в Хага, че в инспектората на МВР е получен анонимен сигнал и проверката трябва да приключи до месец, предаде БТА.
"Независимо, че никой не застава с лицето си, ние сме предприели необходимите действия", коментира министърът.

Той обаче смята, че получаването на дарения не е укоримо и че няма някакъв ангажимент към никой, направил дарение към МВР.
"В не малката си част мотивацията за подобни дарения е добре свършена работа от страна на полицията. Трябва да се прави разлика между спонсорство и дарение", заяви Цветанов.

Като пример за ефективността на МВР и липсата на "чадър" над свои служители той посочи случая с разкриването на полицай, обрал казино. Това, че става дума за служител на МВР, по думите на министъра, по никакъв начин не е създало предпоставки за прикриване или укриване.

Премиерът Бойко Борисов също заяви, че не знае за съществуването на списък с автомобили на фирми дарителки.
"Няма нито един човек, за който да съм лобирал за привилегии пред МВР за подобно нещо", добави обаче той.

В същото време Mediapool цитира междинния отчет за приходите на ведомството до 31 март, според които са събрани 6 512 714 лева от "помощи, дарения и други безвъзмездно получени пари" само за първите три месеца на годината. Това е над четири пъти повече от 1 553 744-те лева, които благотворителната кампания "Българската Коледа" успя да събере за цялата 2010 г.

По неофициална информация на сайта въпросните няколко фирми с превилегировани коли са собственост на една от големите застрахователни фирми у нас.