Изложбата е началото на проекта "Реставрация, консервация и експониране на тракийска колесница от село Караново, Новозагорско с научен ръководител Веселин Игнатов - археолог и уредник на Историческия музей в Нова Загора. Проектът предвижда пълна възстановка на откритата антична колесница и пътуваща изложба през тази и през следващата година.
Колесницата е намерена при разкопки край Караново през 70-те години от новозагорския археолог Митьо Кънчев. През 2009 година неговият колега Веселин Игнатов, направил три от големите открития на тракийски колесници през изминалите години, решава да систематизира и старите експонати в склада на музея, съобщи агенция "Булфото". Тогава рентгенова снимка на ръждясал метален лист разкрива под корозиралата повърхност уникална декоративна плоча, украсявала тракийска колесница двуколка.
Находката е датирана от началото на 2 век сл. Хр. и е без аналог в археологическата наука. Световната археология не разполага с друга подобна апликация на антична кола, комбинация от 3 различни материала – ковано желязо, мед и месинг. Към апликацията има още две глави на Горгона Медуза и бюст на Херакъл от бронз. Изработката е с висока художествена стойност.
Вижте снимки