Вчера собственикът на компанията "Сийборн трейд" Дойчин Дойчинов беше задържан няколко часа след като бяха арестувани други двама българи, организирали трафика на наркотика.

Тази сутрин пред bTV Цветанов отговори на въпроса кой е организатор на
трафика в България така: "Така нареченият собственик и съответно двама души, единият от които е подбирал екипажа, а другият е организирал транспортирането на този кокаин. От това, което имаме към настоящия момент, от тримата задържани в България – това са всъщност основните, които са  съпричастни към начина на организиране и това, което ще бъде прекарано на този плавателен съд".

По повод твърденията на Дойчинов пред медиите преди задържането му, че не носи никаква отговорност за товара и няма представа какво е станало в Испания, министърът каза: "Няма човек, който се задържа за подобен тип пратка да казва, че е виновен. Малко са случаите. Аз мога да ви припомня и това, което Брендо обясняваше тук, когато го питаха в съдебната зала каква е неговата съпричастност".

Цветанов коментира и публикациите в медии, че соченият за "кокаинов крал" Евелин Банев - Брендо е свързан с пратката и дори, че Дойчинов му е бил длъжник, затова се е наел да пренесе кокаина. "Не бих казал конкретно, че има нещо общо, но в едни определени моменти се е срещал и се е виждал с част от тези лица, които са задържани в България", каза вицепремиерът.
По-късно Цветанов обясни пред БНТ, че някои от арестуваните в миналото са имали контакти и с вече покойния Иван Тодоров - Доктора.

Помолен да уточни дали Брендо се е виждал с Дойчинов, той отговори: "Ами, нека да не уточняваме в момента. Но това, което е важно за собственика на плавателния съд – вие знаете, че в миналото той имаше доста проблемни неща, които се случиха с негови кораби. Потъването на „Ванеса” беше точно с предположението за огромни количества кокаин". На уточняващ въпрос на водещия дали потъването е било, за да бъде прикрита дрогата, Цветанов потвърди. При потъването на кораба загинаха 9 български моряци, спаси се само един.
"За втория случай на кораба „Елена” – там пък беше за контрандни цигари, които се прекарваха", добави той.

По повод капитан, за който се разбра, че е 58-годишният Иван Станчев, Цветанов също каза, че няма как да не е знаел - "все пак той отговаря за товара, който е".

Той добави още, че единият от тримата задържани вчера - 46-годишният Христо Х., вече е освободен. Той е с чисто криминално минало, занимава се с корабоплаване и е набирал екипажа.
Дойчинов е с 24-часова мярка за задържане.
Третият - 37-годишният Руслан К. вече е с наложена 72-часова мярка за задържане. Той е с много криминални регистрации.
"Това, което мога да кажа, е, че живее доста добре и това е всъщност проблемът, с който сме се сблъсквали през всичките тези години, защото подобни лица станаха еталон за поведение и подобни лица с огромните си финансови възможности могат да си позволяват всичко", каза още Цветанов.

Той коментира, че оттук-нататък всеки от задържаните може да прецени дали да съдейства на разследващите.
"Но трябва да ви кажа, че при задържането на такова голямо количество кокаин, при всички положения се очаква да има и някакви конфликти, свързани с неуредени сметки, което би могло да провокира определено напрежение в средите на организираната престъпност", подчерта вътрешният министър.

Той изтъкна, че ГДБОП е подал сигнала към чуждите служби за подготвяния трафик на кокаина.
Задържаните 21 български моряци са в испански арест.

Късно вечерта съдът реши те да останат там с постоянна мярка "задържане под стража", Дойчинов е освободен, съобщиха испански медии и БНТ.
Той е поел ангажимент доброволно да сe яви пред специализираната прокуратура в София за разпит.

Пред "Фокус" Цветанов потвърди информацията за постоянния арест.
Днес той е разговарял с испанския си колега - Хорхе Фернандес Диас по случая със задържаната пратка.
Очаква се двамата да се срещнат в Мадрид в четвъртък.


Председателят на моряшкия профсъюз Иван Велков също коментира пред БНР, че моряците може и да не знаят нищо за това, което се пренася на кораба, но за товара трябва да са известени капитанът на кораба и собственикът.
"Ако капитанът не го е уведомил, ще е виновен за това, което е станало", добави Велков.
Той даде пример с друг кораб в Панама, на който също е бил откит наркотик. "Тогава, с добри адвокати, холандската компания успя да освободи кораба за два дни, а моряците бяха пуснати. Остана арестуван само капитанът", каза синдикалистът.