Болката! Тя е необходимост, индикация и тревога. Душевна или физическа, целта й е да ни информира, че нещо не е наред. За прадедите ни болката е била познание - колко далеч да стоиш до огъня; от кое животно да се пазиш... За малкото дете болката е опит. За лекаря е маркер, за пациента - страдание. За влюбения тя е смърт, а за философите е доказателство, че си жив.

Често душевната и емоционална болка се предава на тялото. Нарича се психосоматика. Когато отмине причината, отминава и следствието. Нерядко отключващ момент за редица заболявания е острия стрес или психотравмата. Има болести и на хроничния стрес. Острата болка ражда тревожност и паника. Продължителната, хронична болка променя психиката постепенно, влияе върху качеството на социалния живот и подтиква човек към изолация.

Но има и състояние, което обхваща в болка цялото ни тяло: мускулите, ставите. Боледуват с това нервите, емоциите, мислите. Състоянието се нарича фибромиалгия и освен с болка, се характеризира и с постоянна умора, нарушения в съня и емоциите.

У нас няма епидемиологични данни за разпространението на този синдром, защото степента и силата на засягане варира, диагностиката се поставя на база изключване на други медицински състояния със сходна симптоматика и много често хората, подложени на специфични изследвания, се отказват някъде по пътя и започват да поддържат състоянието си с медикаменти, повлияващи нервната система, мускулния тонус, лекарства за сън и алтернативна медицина. Регулярното раздвижване с комплекс от йога упражнения или друга не силова гимнастика е ключово за контрола на болковия синдром при фибромиалгията. Масажите, акупунктурата и плуването също са средства както за релаксиране на нервната система, така и за намаляване на оплакванията.

Учените нямат категоричен отговор какво причинява фибромиалгия, но се допуска с най-висока степен, че става въпрос за нарушение в централната нервна система и в сигнализацията за индикация на болка. Приета като самостоятелна нозологична единица едва от 2005г допреди се е смятало, че тя е проява на хистерия, хормонални нарушения в менопаузалния период, соматизация след психотравма.

Рискови фактори могат да са женския пол, съпътстващ артрит или инфекция, депресия или тревожно разстройство, психотравма, заседнал начин на живот и прояви на състоянието при други членове на семейството.

Други симптоми на фибромиалгията могат да са: стомашни болки, запек, диария, подут корем, газове; изсушаване на лигавиците на устата, очите и носа; чувствителност към студено, топло, светлина или звуци; често уриниране и изтръпване на крайниците.

12 май е обявен за световен ден на информираността за фибромиалгията.