13 победители в различни категории бяха отличени в шестото издание на конкурса за чиста журналистика Web Report 2023 на Dir.bg. Наградите за най-добрите авторски материали през последната година бяха връчени на специална церемония в "Рейнбоу Плаза" в присъствието на водещи имена в журналистическата гилдия, литературата, образованието, изкуството, спорта.

Всички снимки вижте тук

Рекорден брой участници - 185 - се бориха за първите места в инициативата на Dir.bg. Най-добрите бяха избрани от журито, в което участваха водещи имена в българските медии: Евгения Атанасова, Ива Дойчинова, Кирил Вълчев, Антон Хекимян, Методи Владимиров, Найден Тодоров, Владимир Йончев, Анна Заркова, Ирина Велева, Александър Попов, Николай Петров, сценаристът Ваня Николова, фотожурналистът Евгени Димитров, комуникационният експерт Илияна Захариева и основателят на Dir.bg Владимир Жеглов.

Категориите, в които бяха отличени най-добрите журналистически материали, бяха "Общество", "Истински истории", "Икономика", "Технологии и иновации", "Култура и изкуство" и "Спорт". Специални награди бяха присъдени и за най-добрите в категории "Гореща точка", "Фоторепортаж", "Видеорепортаж", "Подкаст", "Журналистическо майсторство" и "Зелено перо". Отличен беше и "Млад автор".

Преди старта връчването на наградите от сцената на Web Report генералният директор на БТА Кирил Вълчев честити юбилея на Dir.bg - "макар че според Библията се честити само 50-ият юбилей".

Вълчев описа Dir.bg с четири думи - сътрудничество, отговорност, професионализъм, уважение.

Гласът на БТА трябва да се засилва от всички медии, а Dir.bg го прави много добре. Тонът на Dir.bg е този тон, който всички медии трябва да задаваме в обществото. Тази вечер сме на събитие, което насърчава професионалистите. Светът има нужда от насърчаване на истинската журналистика преди инфлуенсърите, блогърите и влогърите. Журналистиката трябва да бъде защитена професия. Уважението е за спокойния тон на Dir.bg, с който, заедно с тези награди, са пример за уважението на Dir.bg. Тази вечер ще видим как журналисти оценяват журналисти с уважение", подчерта Кирил Вълчев.

генералният директор на БТА Кирил Вълчев

Снимка: Петър Йорданов/Dir.bg

Победител в категория "Общество" стана журналистката от Нова телевизия Мариета Николаева за материала си "Наркодеца". Наградата бе връчена от Гергана Тодорова, ръководител "Комуникации" в  "Дънди Прешъс Металс". "Вие отразявате една тема, която е много чувствителна не само за децата, но и за обществото. Обществото има нужда от истини, задълбоченост и професионализъм", заяви Гергана Тодорова.

Гергана Тодорова, ръководител "Комуникации" в "Дънди Прешъс Металс"

Снимка: Петър Йорданов

Победителката пък благодари и честити на Dir.bg 25-ия рожден ден, като добави: "Пожелавам на колегите здраве и вдъхновение. Говорим за чиста журналистика, водени от морала и професионализма. Благодаря на екипа, с когото направихме филма "Наркодеца", защото проблемът наистина е много сериозен".

Победител в категория "Общество" стана журналистката от Нова телевизия Мариета Николаева

Снимка: Петър Йорданов

Като най-добро попадение в сектор "Икономика" журито единодушно избра разработката на Анина Сантова от Capital.bg - "Десетгодишна мрежа от връзки за милиони в търговете на София: от Видин през Кипър". Журналистката бе наградена от Ема Кичева, ръководител "Корпоративни комуникации" в "Лидл България".

"За първи път участвам в такъв конкурс и за мен е изключителна чест да получа тази награда. В това разследване използвах само факти, които подредих, за да си състави всеки мнение. Изключително съм щастлива", заяви Анина Сантова, след като получи приза.

Снимка: Петър Йорданов

От своя страна Ема Кичева сподели, че си спомня как в университета са ги предупреждавали, че икономиката е много опасна наука.

"Поздравления, че имахте кураж, имаме нужда от нас, за да не скърца демокрацията ни имаме нужда от точно такава журналистика", обърна се тя към Анина Сантова.

Росен Цветков от bTV грабна приза в категория "Технологии и иновации" за репортажа си "5G - отвъд митовете" за петото поколение технологии, което през последните години предизвика бурни полемики по света, но и предложи нови - непознати и все още развиващи се възможности. Наградата бе връчена от Илияна Захариева, директор "Корпоративни комуникации" в A1.

"Честит празник на Dir.bg, не слушайте г-н Вълчев! 25 години си е страхотен празник! Благодаря, че толкова години ме направихте съпричастна, като част от журите на Web Report. В това жури, както и в Dir.bg, аз срещам не само колеги, съмишленици, но и приятели. В света, в който живеем - на технологии и дигитализация, приятелството и човечността стават все по-важни. Макар че технологиите ще улесняват живота си, едва ли ще ни направят излишни", заяви Захариева.

Снимка: Петър Йорданов

Росен Цветков благодари за приза в тази "неочаквана за него" категория.

"Остана ми време и желание да направя нещо в сферата на технологиите. Опитах се с екипа да оборвам митове и фалшиви новини, мисля че е важно и полезно в днешно време да се борим с тях. Благодаря и на колегите, с които работих", добави той.

Росен Цветков е победителят в категория "Технологии и иновации"

Снимка: Петър Йорданов

Двукратният световен шампион и четирикратен олимпийски медалист Йордан Йовчев пък се качи на сцената в "Рейнбоу плаза", за да отличи победителя в "Спорт". Това е Станимира Атанасова от bTV, която разказа разтърсващата история на състезателя от националния отбор по баскетбол за хора в инвалидни колички Персиян Еленков в материала си "Другите шампиони: Писмо до ТЕБ".

"Поздравявам ви за изключителния професионализъм и че освен всички други новини, отразявате и спорта", обърна се към представителите на Dir.bg Йордан Йовчев и връчи наградата на репортера от bTV.

Йордан Йовчев

Снимка: Петър Йорданов

Конкурсът е стимул за всички нас да търсим историите, които са навсякъде около нас. Това беше историята на Персиан Еленков, който е тук в залата. Радвам се, че неговата история е докоснала сърцето ви, както и моето. Трябва повече такива истории да бъдат разказвани. Благодаря на екипа ми", сподели Станимира Атанасова и покани при нея на сцената на Web Report главния герой в "Другите шампиони: Писмо до ТЕБ" - Персиан Еленков.

Станимира Атанасова е победителят в категория "Спорт"

Снимка: Петър Йорданов

"Изцяло трябва да благодаря на Станимира, тя е човек, който успя да ме разчувства дори с моята собствена история", отбеляза той.

Духовитият маестро Найден Тодоров, служебен министър на културата и директор на Софийската филхармония, пък връчи наградата на Георги Караманев в категорията "Култура и изкуство" за публикацията му "Понякога ще идвам..." Как ИИ нарисува 10 класически стиха?" за илюстрациите, сътворени от изкуствен интелект по произведенията на Ботев, Дебелянов, Борис Христов и Георги Господинов.

"Дойде моментът да издам една малка тайна - от 20 г. на компютъра си имам два отворени браузъра. На единия е отворена търсачката на Google, а на другия е първата страница на Dir.bg. Още от праисторическата ера, когато нямаше Фейсбук, хората на изкуството търсеха къде да коментират какво се случва. И бяха намерили форумите на Дир. Една медия, за която и аз съм щастлив, че я има. Днес живеем в един свят, в който мнозина вървят по стъпките на Дир. Всичко върви в посока - дигитализация. Това означава, че и аз мога да бъда журналист. Но разликата между мен и журналистите е, че ние пишем нашата гледна точка, а вие - фактите. За което ви благодаря. Без истината и фактите, отстранени от гледните им точки, нашето общество няма да успее да просъществува. Но благодарение на всички журналисти, ние ще продължим напред", заяви маестро Тодоров.

Снимка: Петър Йорданов

Георги Караманев с усмивка призна, че текстът, с който спечели приза, е генериран от изкуствен интелект.

"Включил съм само картинките, но те ни показват какво е изкуството и какво е журналистиката. Ние, журналистите, сме единствените, които държим спасението в ръцете си. Журналистът няма какво да губи освен оковите си днес. Тук битката е за свободата и ние трябва да я спечелим", категоричен бе той.

Снимка: Петър Йорданов

Истинската история, която спечели най-много точки от журито е "Песента на спасението": Баща и дъщеря, прегърнати 105 часа под руините" на Гергана Венкова от bTV. История за силата на бащината любов на Джем от Антакия, който бе затрупан заедно с малкото си момиченце Танем под руините на къщата им в Антакия след мощния трус през февруари. Призът бе връчен Гери Турийска.

"Няма по-добър писател от живота. Историите, които той създава, са извън всякакво въображение. За мен е чест да връча наградата на Гергана Венкова от bTV", подчерта Гери Турийска.

Гери Турийска

Снимка: Петър Йорданов

От своя страна Гергана Венкова благодари от сърце на журито на Web Report. По думите ѝ този репортаж е колективен труд на целия екип на bTV.

"Tози репортаж е колективен продукт, моя беше идеята, мой беше текстът. Но всичко беше продукт на труда на целия екип на bTV, който ме изпрати след земетресенията в Турция. Изключителна история, която аз самата не очаквах. Но тя показа, че най-важното е да си в прегръдката с най-близките", заяви журналистът.

Гергана Венкова с наградата от категория "Истинската история"

Снимка: Петър Йорданов

"24 Часа на Нюрбургринг" на Любомир Асенов от LAP е материалът, който взе наградата за "Фоторепортаж" за кадрите от една от най-важните и любими на феновете на моторните спортове надпревари. Победителят бе награден от основателя и собственик на фотографска агенция "Булфото" Евгени Димитров.

"Искам да ви кажа, че един от разбитите митове е това, че всичко, което е в интернет, е журналистика. Те са занаят. Думата професионализъм не значи да си велик, а да владееш много добре етапите на създаване на новинарския продукт. В избора си на награден тази година на институцията Дир, ние се придържахме към това", сподели Димитров от сцената на Web Report. 

основателят на "Булфото" Евгени Димитров

Снимка: Петър Йорданов

Любомир Асенов не прие наградата лично, тъй като е в Монте Карло, за да снима F1.

"Благодаря на колегите. От негово име благодаря, тази награда реално я приемаме всички колеги, защото през годините минахме през много трудности, така че всяка награда, която някой от нас получава, радва всички нас", каза колегата на Асенов, който прие наградата.

Снимка: Петър Йорданов

Асенов обаче беше записал видеообръщение за журито и гостите на Dir.bg.

"На първо място искам ад се извиня, че не мога да присъствам лично. Но добрата новина ме застигна тук в Монпелие. Да правиш медия в България 25 години под политически натиск, на територия, на която свободата на словото е на 111 място в света, е изключително предизвикателство", каза Асенов.

За документалния си филм "Войната в Украйна: Няколко истории по-късно" журналистът на БНТ Александър Марков грабна отличие от "Web Report" за втора поредна година - този път в категория "Видеорепортаж".  Лентата на Марков показва чрез свидетелските разкази на шест уникални личности как войната в Украйна преобърна човешки съдби и беляза живота завинаги, пред какви драматични избори ги поставя, колко смели и трудни решения им се налага да вземат и каква цена плащат, за да защитят родината си. Репортерът на националната телевизия получи наградата си от Деян Веселинов, директор "Видеопродукция" на Dir.bg.

Благодаря на Dir.bg, че преди няколко години повярва, че онлайн медиите трябва да имат и видеосъдържание, сподели Деян Веселинов и съобщи, че Александър Марков няма да има възможност сам да приеме наградата за своя материал, тъй като е на работа. 

Деян Веселинов

Снимка: Петър Йорданов

"Сигурен съм, че той щеше да благодари на своя екип, на БНТ, но вероятно скоро ще го видим в живите включвания на БНТ пред парламента", обясни Веселинов. 

Вместо Александър Марков наградата прие неговата колега Карина Караньотова. 

Карина Караньотова взима наградата от Web Report 2023 от името на Александър Марков

Снимка: Петър Йорданов

"Всички от БНТ много се гордеем с него, вече работим заедно от 12 години", каза журналистката.

Журналистът, радиоводещ и меломан Васил Върбанов награди победителката в категория "Подкаст" Гергана Хрисчева от БНР, разкрила завладяващите истории на двама смели млади българи, които не спират да вярват, че донорството и трансплантациите у нас могат да станат достъпни като в съседните ни балкански държави в "Трансплантирани за трансплантациите: Държавата абдикира!".

"Твърде рядко участвам в такива церемонии, но виждам много приятели в тази зала. Днес и сега трябва да осъзнаем, че ние имаме синовен, бащински, граждански, национален дълг и всички журналисти, собственици на медии, главния редактор, професионално задължение да запазят парламентарната демокрация в България. И тъй като стана дума за спорт - в нашата велика игра - ръгбито - има 5 базисни - почтеност, страст, солидарност, уважение и дисциплина. От тях искам да изтъкна солидарност, защото българската журналистическа общност има още какво да направи в тази посока. В тази връзка искам да благодаря на г-н Иван Брайков, че ме подкрепя и форуми като този да работят за сплотяване и журналистическа солидарност. Защото тази страна е наша, а не тяхна", каза Върбанов.

Снимка: Петър Йорданов

От своя страна победителката отбеляза, че е "направо изненадана".

"Да сте здрави, устремени, вдъхновени и щастливи. Искам да кажа, че аз обожавам журналистиката, БНР, много обичам работата си. Имам няколко подкаста и се радвам, че чрез тази форма БНР показа, че компетентните, проверените, професионалистите имат думата. И тя трябва да достига до нашето общество", подчерта Хрисчева.

Снимка: Петър Йорданов

За първи път тази година бе връчен приз в категорията "Зелено перо" - за журналистика, отговорна към природата. Носител на наградата стана журналистът от Нова телевизия Благой Цицелков за материала си "Пустинята Дунав", а отличието му бе връчено от главния редактор на "3Е News" Георги Велев.

"Малко е трудно да говоря след тези важни, култови хора, но освен личните истории, бизнесът също трябва да бъде уважен по някакъв начин, защото скоро ще бъдем всички зелени - щем, не щем", каза шеговито Георги Велев и връчи приза на журналиста от NOVA.

Снимка: Петър Йорданов

"За мен е чест да получа тази награда. "Пустинята Дунав" е разказ за нехайството на институциите. Благодаря на моя екип и на продуцента ми, както и на "Нова телевизия", че е зад гърба ми. Честит рожден ден, Dir.bg", заяви от сцената на Web Report победителят в категорията "Зелено перо".

Снимка: Петър Йорданов

Изпълнителният директор на Турските авиолинии Емреджан Инанчер излезе на сцената, за да даде наградата на репортерите на bTV Бесте Сабри и Иван Георгиев в категория "Гореща точка" за материалите им, посветени на земетресението в Турция.

Снимка: Петър Йорданов

"Благодаря за наградата, за мен е чест, че я притежавам. Мисля, че и целият ни екип накара. Беше трудно да погледнеш в очите на хората в тази трагедия, да разкажем историята така, че да не прекрачим тънката граница", сподели победителката.

Бесте Сабри

Снимка: Петър Йорданов

Ученикът в Математическата гимназия "Акад. Кирил Попов" в Пловдив Росен Разпопов пък е младият автор, който най-силно впечатли журито на Web Report 2023 със статията си, публикувана в Scoolmedia - "Борбата за паметниците на културата с аромат на тютюн". Той бе награден от проф. д-р Ефрем Ефремов, преподавател във факултета по журналистика на СУ "Свети Климент Охридски". 

Победителят не беше в залата и не успя да получи лично приза, но проф. Ефремов му предложи да стане студент във Факултета по журналистика и масова комуникация, а после да стане и част от Dir.bg.

Снимка: Петър Йорданов

"Ще ви разказа една кратка история. Един човек носел камъни. На първия ден минал човек и го питал какво прави, той отговорил, че носи камъни. На втория ден друг човек го попитал какво прави, а той отговорил, че си изкарва хляба. На третият ден го попитали същото, а той казал, че строи катедрали. Така е и в журналистиката - има хора, които носят камъни, които си изкарват хляба и които строят катедрали. Ще предложа на наградения да тръгне по третия път - да дойде във ФЖМК и после в Dir.bg", отбеляза преподавателят от СУ.

Снимка: Петър Йорданов

Със специалния приз "Журналистическо майсторство" беше отличена журналистката на БНТ Богдана Лазарова за разследването си "Колцентровете и фаталните последствия за българските младежи, които работят в тях", с което разкри схемата за измама в част от колцентровете за финансово инвестиране, базирани от години в България, които се оказват откровени финансови пирамиди. Тя бе наградена от журналистката Евгения Атанасова.

"Запитах се каква е тази награда за журналистическо майсторство. Всички досега са майстори, но в тази категория явно има още нещо. Ще призная, че не можах да гласувам за твоя материал. Но съм два пъти по-щастлива, че всички колеги от журито решиха точно ти да вземеш тази награда, защото знам околко трудно нещо е разследващата журналистика. Знаем, че жур. Е дълг към обществото. Втората причина е, че този материал е насочен към младите. Това поколение, което иска да живее и печели достойно, но границата до това да стане престъпник е много тънка. И мисля, че в нашите истории ние трябва да се обръщаме именно към младите хора и да гледаме към бъдещето, защото иначе сме обречени да стоим в миналото", подчерта Атанасова.

Снимка: Петър Йорданов

От своя страна победителката честит юбилея на Dir.bg. "Конкурсът на Дир показа, че в България има една много качествена журналистика. За мен това е много луксозно жури, защото се състои от колеги, а те са най-строгите съдници. Оказа се, че колцентровете са финансови пирамиди. За съжаление проблемът не е приключил и арестите продължават. Трябва да предпазим децата на българи от това нещо. Изкушена съм да благодаря на операторите и режисьора и монтажиста. Това е колективен труд", сподели Богдана Лазарова.

Снимка: Петър Йорданов

А ето и пълният списък на победителите в Web Report 2023

Общество:

Мариета Николаева, NOVA: Наркодеца 

Икономика:

Анина Сантова, Capital: Десетгодишна мрежа от връзки за милиони в търговете на София: от Видин през Кипър

Култура и изкуство:

Георги Караманев, "Дигитални истории": "Понякога ще идвам..." Как ИИ нарисува 10 класически стиха?

Технологии и иновации:

Росен Цветков, bTV: 5G - отвъд митовете

Истински истории:

Гергана Венкова, bTV: "Песента на спасението": Баща и дъщеря, прегърнати 105 часа под руините

Спорт:

Станимира Атанасова, bTV: Другите шампиони: Писмо до ТЕБ 

Гореща точка:

Бесте Сабри и Иван Георгиев, bTV: bTV репортерите, посветени на земетресението в Турция 

Награда на журито за журналистическо майсторство:

Богдана Лазарова, БНТ: Колцентровете и фаталните последствия за българските младежи, които работят в тях 

Фоторепортаж:

Любомир Асенов, LAP: 24 Часа на Нюрбургринг

Видеорепортаж:

Александър Марков, БНТ: Войната в Украйна: Няколко истории по-късно

Подкаст:

Гергана Хрисчева, БНР: Трансплантирани за трансплантациите: Държавата абдикира!

Млад автор:

Росен Разпопов, Scoolmedia: Борбата за паметниците на културата с аромат на тютюн

 

Партньорите на Web Report 2023

Web Report се организира с официалната подкрепа на Съюза на българските журналисти.

Медийни партньори са БНТ, БТА, БНР, bTV Media Group, NOVA Broadcasting Group, OFFNews.bg, Dnes.bg, списание "Мениджър", телевизия ММ и агенция "БулФото".

 

Проектът се реализира с подкрепата на: Филип Морис България, Dundee Precious Metals, A1, "Главболгарстрой", "Инвестбанк" АД, Black Sea Gold, Chivas Regal, Devin, Arteks Engineering