КНСБ ще поиска през следващата година да има 20 % увеличение на заплатите в тези бюджетни системи, в които служителите не са получили увеличение през последните месеци за работата си на "първа линия" в условията на коронавирусна пандемия. Това заяви в Пловдив президентът на синдиката Пламен Димитров. Той допълни, че Синдикатът започва поредица от срещи с общините, на които ще бъдат обсъдени заплатите на хората от общинските предприятия. Въпросът ще бъде обсъден на Общински тристранен съвет, разговор ще има и със Сдружението на общините в България, каза още Димитров.

Той подчерта , че по общини работещите в подобни структури остават с много по-ниски доходи и това трябва да се коригира.

Пламен Димитров подчерта, че хората по места недоволстват заради изоставането на заплатите и даде за пример стартиралата подписка на работещите в Домашния социален патронаж в Пловдив:

"Разликите в заплатите стават доста сериозни и хората разбираемо искат увеличение на заплатите веднага, плюс това общинските предприятия също трябва да получат своето увеличение за следващата година. Ние и за тях искаме 20-ина процента", посочи Димитров.

Според него това ще рефлектира негативно върху всички дейности финансирани от общинския бюджет и, за да има такова, общините трябва да го заложат в бюджетите си за следващата година.

Димитров каза още, че е получил и подписка от всички, които работят в домашния социален патронаж в Пловдив с искане за 15 на сто увеличение на заплати им. Той добави, че положението е същото и в другите общини, и като сравни възнагражденията с отраслите, където вече имаше увеличение, посочи, че разликите стават доста големи.

Относно пенсиите Димитров каза, че трябва да има "балансиран подход за увеличение, диференцирано и еднократно от 1 януари 2021 година, а не с по 50 лева на калпак". Той припомни искането, а именно - увеличение на минималните пенсии с 20 на сто, на тези между 300 лева и прага на бедност с 10 процента и всички останали с по 5 на сто, като заедно с това да има и увеличение на максималната пенсия с 240 лева и тя да стигне 1440 лева. По предварителните сметки всичко това ще струва на държавния бюджет над 1 200 милиона лева, но това по думите му е пътят, по който устойчиво трябва да бъдат увеличени пенсиите еднократно.

Пламен Димитров проведе в Пловдив и областта поредица от срещи, сред които с ръководството на ВМЗ, община Пловдив, Медицинския университет и ВиК-Пловдив.