Автобусният шофьор Билял Хасанов от сливенското с. Новачево беше награден от кмета на Община Сливен Стефан Радев със Значка за особени заслуги при изпълнение на гражданския и професионалния си дълг и грамота.

На 25 април по време на курс София-Сливен, на магистрала "Тракия" край Пловдив, 35-годишният водач спаси живота на 37-годишен пътник, който се задушаваше, а Dir.bg направи публично достояние геройската му постъпка. Днес Билял отново разказа какво се е случило. 

"Човекът беше припаднал, не беше на себе си, трепереше. Очите му бяха затворени, не можеше да диша. Попитах дали в автобуса има лекар да помогне, никой нищо не каза. Уплаших се, че ще стане нещо. Другите и те се уплашиха", заяви на срещата водачът. Той успява да възстанови дишането му и да го върне към живот. Когато линейка от Спешния център в Пловдив пристига на място, пътникът вече е свестен и продължава пътуването си след оказана медицинска помощ.

Отличието си Билял получи от градоначалника на среща в администрацията, в присъствието на майка му Селиме Хасанова, на собственичката на фирма "Дорис" Тодорка Енева и пътничката Симона Йорданова - Сефери, която е пътувала в същия автобус и разказа във Фейсбук за куража на водача.

"Искам пред всички да изкажа благодарност на Билял за това, че е спасил един млад човешки живот. В нашето ежедневие и в живота ни е много важно да бъдем отговорни, да проявяваме емпатия. Това са качествата, които трябва да утвърждаваме. Трябва да показваме такива примери и да насърчаваме такова поведение и отношение към работата, към близките, към хората. Затова - огромна благодарност!", заяви Стефан Радев, цитиран от БТА.

Той отправи благодарност и към майката на водача Селиме Хасанова за това, че е отгледала достоен син. Поздрави и Симона Йорданова за добрия сигнал, подаден от нея в интернет. "В днешно време, когато едва ли не свикнахме да асоциираме социалните мрежи само с негативизъм и хейт, с отрицателна енергия, е много важно да насърчаваме, когато някой има добра новина, да бъде активен и да я сподели с нас", допълни кметът.

Историята за куража на Билял, спасил пътник, който си "глътнал" езика, бе разпространена в Сливен още в същия ден, при това - преди автобусът от София да пристигне на автогарата в Сливен. Това стана и благодарение на пътничката Симона Йорданова, описала станалото и споделила възторга си от доблестния водач още по време на пътуването. Така, когато Билял се прибрал у дома, бил посрещнат с прегръдка от майка си и бил силно изненадан, че близките, а и колегите му знаят за рисковата ситуация, завършила с щастлив край.

"Доброто трябва да се поощрява. Никой не пести от времето си, когато е недоволен от нещо, много рядко някой благодари. Но искам да кажа, че доброто наистина е "заразно". От два-три дни страшно много хора ни благодарят за неща, за които никога не са ни благодарили. Това е правилният път. Билял е изключително скромен, трудолюбив и отговорен. Горда съм, че имам такива служители в екипа. Когато работиш и обслужваш хора, първо трябва да си човек", заяви шефката на шофьора - Тодорка Енева.