По време на предстоящото си българско турне „Фондацията” представя своя първи албум пред публика.


Dir.bg: Г-н Маричков, познавате любовта на публиката с абсолютната доминация на „Щурците” преди години. Тогава се събудихте на върха на класациите с „Бяла тишина” и първата награда на „Златния Орфей”. Написахте и изпяхте хитове като „Две следи”, „Рок в минало време”, „Вкусът на времето”, „Конникът”, „Клетва”, „Аз съм просто човек” и много други. Какво е усещането да си рок звезда в България?

Кирил Маричков: Когато ми задават този въпрос винаги се чудя какво да отговоря, но сега ще ви разкажа нещо: Преди около две години синът ми /също Кирил/ отива да вземе внучката ми Виктория от училище /те живеят в Рим/ и учителката споделя с него: „Виктория е отлична ученичка, много умна и талантлива, но обича да си фантазира – казва на съучениците си, че дядо и е рок звезда?!”

Dir.bg: Кой е най-важният човек в живота Ви?

Кирил Маричков: Не обичам да споделям толкова лични неща. Не мисля, че хората трябва да знаят кой е най-важният човек в живота ми. Важно е този човек да го знае и той го знае!

Dir.bg: По името на песента Ви „Веселина” ли намерихте жената на живота си?

Кирил Маричков: Случайно, но щастливо съвпадение.


Dir.bg: Любимият изпят стих на Кирил Маричков?

Кирил Маричков: За мен винаги е било много важно за какво пея в песните си. Мисля, че нямам песен с текст, от който да се срамувам. В последните години често чувам толкова недодялани, глупави и пошли текстове на песни, че направо ме хваща срам. А тези, които са ги написали май не се срамуват, дори се гордеят с тях. Колкото до „любимият” ми стих - ще ми се да кажа, че аз много рядко използвам думата „любим”.

Изпял съм, обаче, много стихове, които ми харесват, например:

Дали все още Хамлет жив е?
Дали все още се тревожи?
Да бъде или да не бъде -
Средновековно невъзможен!…


Dir.bg: Разкажете за творческия Ви тандем с големия български режисьор Иван Андонов? Кой от двамата предложи да направите нещо заедно?

Кирил Маричков: Много ми се искаше да пиша филмова музика. Интересно ми беше, а и знаех, че ще мога да се справя. Иван Андонов, с който бяхме близки, правеше своите филми, аз ги гледах, слушах музиката към тях... Ах , как ми се искаше и аз да напиша музика за някой негов филм, но никога не се осмелих да му намекна това. Един ден, обаче, той ми каза: „Абе знаеш ли, ще правя филм за 60-те години, за битълсовото време. Ще се казва „Вчера”. Ще ми се ти да напишеш музиката.” Опитах се с максимално спокоен глас да му отговоря: „Да, защо не?” А вътрешно направо се взривих от радост. Така започнаха нещата.

Dir.bg: Знаете ли колко песни написахте след „Разходка” за „Бъндараците”? А в момента?

Кирил Маричков: Не са толкова много – малко над сто. А в момента – в момента имам 12 нови песни, които записвам за нов албум. Много бавно! Много се мотая! Започнах преди повече от три години с шест от тези песни, за един последен албум на Щурците, но Пеци почина и аз спрях. Наистина много тежко понесох неговата загубата. Бях депресиран и мрачен. Добре, че се появи Фондацията. Фондацията ме спаси и ми даде нова надежда. Записахме вече и албум заедно със симфоничния оркестър на БНР. Е, сега вече ще завърша записите и по моя албум. Иван и Славчо свирят китари и цигулка. Дони написа текст за една от песните. Стават много хубави парчета.

Dir.bg: Кой е авторът на идеята да създадете „Фондацията”? А кръстникът?

Кирил Маричков: Дони е и авторът и кръстникът.

Dir.bg: Сега с новата си супергрупа „Фондацията” изпълнявате хитове на няколко поколения. С коя песен започнахте? Да очакваме ли нова?

Кирил Маричков: Да уточня – изпълняваме нашите хитове – на Щурците, на ФСБ, на Дони и Момчил и на БТР.

Dir.bg: С музикантите от „Фондацията” направихте четири големи турнета, с концерти и в далечните Австралия и Нова Зеландия. А сега накъде?

Кирил Маричков: Сега правим ГОЛЯМОТО БЪЛГАРСКО ТУРНЕ.


Визитка
Кирил Маричков
( бас, вокал, клавирни, композитор) е роден на 30 октомври 1944 г. Основател е на легендарните групи „Бъндараците” и „Щурците”. Автор е на филмовата музика на 14 филма, сред които „Вчера” (от него е хитът „Клетва”, филмът беше избран в инициативата на БНТ „Лачените обувки на българското кино, посветена на 100 годишнината на българското кино сред 10-те „Най-любими български филми”), „Адио, Рио”, „Индиански игри”, „Дунав мост”.

Заедно с музикантите от „Щурците” има записани 12 студийни албума. По-късно добавя към тях и два солови албума: „Зодия Щурец” и „Искам да кажа”.
През 1992 г. основава заедно с Константин Марков (басист на група „Тангра”) рок радио „Тангра”.

През 90-те години на XX-ти век наред с десетки представители на българската култура се включва в движението на демократичната опозиция. Народен представител в 7-мото Велико Народно събрание.
От 2013 г. е член на супергрупата "Фондацията".

Фондацията” е създадена като супергрупа през 2013 г.
Състав:
Кирил Маричков – вокал, бас-китара, китара, пиано (Щурците)
Иван Лечев – вокал, китара, цигулка (ФСБ)
Дони – вокал, бас-китара, пиано, китара (Дони и Момчил)
Славчо Николов – вокал, китара (Б.Т.Р.)
Венко Поромански – ударни (Те)