Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев е заразен с коронавирус и е хоспитализиран за лечение в столична болница. Това съобщи самият той в профила си във Фейсбук.

"Скъпи приятели, след първоначален отрицателен тест за covid-19, но почувствано последващо неразположение, направих последващ тест, който се оказа положителен. Спазвайки всички наложени изисквания за карантина, съм изолиран и в момента се лекувам. Благодаря на здравните специалисти, които полагат грижи за мен! Вярвам, че скоро ще бъда здрав и ще съм отново с Вас! Пазете се, спазвайте всички правила, но не се страхувайте! Ще преборим и този вирус", написа Домусчиев.

По неофициална информация, бизнесменът е хоспитализиран в столичната болница "Софиямед", след като пътувал до Франция.

По време на редовния си брифинг в 17 часа председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски съобщи, че има пациент с положителна проба за коронавирус именно в това лечебно заведение. Той допълни, че състоянието на заразения, който е с едностранна пневмония, е стабилно.

Междувременно Университетски медицински комплекс "Софиямед" излезе с официално изявление, в което се казва, че "спазва всички разпоредби и указания на Министерство на здравеопазването и Националния щаб за борба с коронавируса във връзка с установяването на пациент на лечебното заведение с положителна проба".

"Той, заедно с придружител постъпва в болницата с грипоподобни симптоми. При хоспитализацията си двамата пациенти удостоверяват, че са им извършени предварителни тестове за коронавирус, с отрицателен резултат. Същите са доказани с документ от Националната референтна лаборатория. При повторен тест на единия от пациентите в болницата е потвърден положителен резултат за коронавирус. Всички, които са били в контакт с него - от 1 и 2 ред, включително персоналът от лечебното заведение, са идентифицирани и са изолирани под карантина. Към този момент пациентът е в стабилно състояние", заявиха още от болницата.

И уточниха, че тя е поставена под карантина за 48 часа и се извършват всички задължителните мерки, като дезинфекция и изследване на персонала.

"Ние сме национално отговорно лечебно заведение, в което работят едни водещите специалисти за цялата страна, не сме спирали да приемаме спешни пациенти и ще продължим да го правим след изтичането на карантината. Ние сме в битката с короновируса още от самото й начало. Няма да предадем доверието на нашите пациенти!", завършва изявлението на здравното заведение.