Над 1,3 милиарда католици по целия свят празнуват Възкресение Христово. В първата неделя след пролетното равноденствие арменската и протестантската църква също отбелязват Великден.

По време на Пасхалното бдение снощи папа Франциск призова вярващите да се радват и да имат надежда въпреки личните и глобалните политически кризи, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Тези кризи са "камъните на смъртта", каза предстоятелят на Римокатолическата църква в базиликата "Свети Петър" във Ватикана в навечерието на католическия Великден. Той спомена по-конкретно безпощадността на омразата и жестокостта на войната, които разбиват копнежа за световен мир, но също така егоизма и безразличието. Възкресение Христово ще премахне тези камъни, изрази в същото време увереност Франциск.

Папата каза още, че Възкресение Христово трябва да даде на хората кураж и надежда. "Това е силата на Бог: победата на живота над смъртта, триумфът на светлината над мрака, връщането на надеждата насред разрухата на провала", изтъкна той.

Светият отец заяви, че след Страстната седмица Пасхалното бдение е повод за радост. "Сестро, братко, дано сърцето ти прелее от радост в тази свята нощ!", отправи пожелание той в своята проповед.

По време на службата папата кръсти осем възрастни: четирима италианци, двама южнокорейци, японец и албанка.

Франциск не показа признаци на умора, въпреки че службата в присъствието на 6 хиляди вярващи продължи два часа и половина, отбелязва Франс прес. Вчера участието му в Кръстния път изненадващо бе отменено в последния момент, което повдигна нови въпроси за здравето на 87-годишния папа.

Папата обаче води бдението снощи седнал, посочва АП. Той прочете проповедта си сам, но звучеше дрезгаво.

Повече от час след като влезе в базиликата, Франциск произнесе 10-минутна проповед със силен глас, като от време на време прочистваше гърлото си, отбелязва АП.

Днес, както повелява традицията, Светият отец ще отслужи първо Великденска литургия, а по обед ще отправи своята благословия "Урби ет орби" ("Към града и към света").