44-годишния Дражев бе осъден на 2 години затвор от Окръжния съд в Бургас, 6 години след началото на делото срещу него. Според присъдата той трябва да изтърпи наказанието си при първоначален общ режим. Присъдата може да обжалва решението в 15-дневен срок, предаде БТА.

В пледоарията си пред съдебния състав адвокатката Тина Чупетлекова настоя, че клиентът й е невинен и поиска оправдателна присъда. Тя заяви, че е имало техническата неизправност на автомобила, а експертизите не били достатъчно категорични. Самият Дражев заяви в последната си дума пред съда, че не се признава за виновен и обяви, че колата е карал бизнес партньорът му, а самият той спял на предната седалка.

"Огромен натиск върху съда има. Всички съдии са заплашени с разследване и в момента няма обективно правосъдие. Съдиите не са виновни, това трябва да знаете", каза Дражев, цитиран от bTV.
Прокурорът по делото обаче заяви, че оцеляла при инцидента жена не е изпадала в шок и е видяла Дражев да кара автомобила.

Така Дражев бе признат за виновен за това, че на 31 юли преди 12 години,
на пътя  Бургас-Созопол, движейки се със 100 км/ч, е причинил по непредпазливост смъртта на 20-годишната Румяна Димитрова и 40-годишния Димитър Кехайов и тежка телесна повреда на Верка Димитрова, майка на загиналата млада жена. Дражев шофирал с 2.16 промила алкохол в кръвта.
Той шофирал фирменото „Волво", с което се врязал в идващия насреща „Мерцедес" с великотърновска регистрация, съобщи Дарик радио.

Катастрофата станала, докато бившият футболен бос изтърпявал 2-годишна условна присъда, наложена му през 1996 г. за друг пътен инцидент край Атия. Тогава Дражев шофирал отново в нетрезво състояние и загинала приятелката му Марияна Велчева.

Днес съдът реши той да не изтърпява наложената му през 1996 г. присъда. Бяха отхвърлени и всички граждански искове в размер на 230 000 лв. Дражев ще трябва да заплати около 11 000 лева разноски за процеса на държавата и по сметката на Окръжния съд в Бургас и 3600 лв. за разходите на Верка Димитрова.

Съдийката Веселка Узунова измени постоянния арест на Дражев и го пусна на свобода срещу гаранция от 1000 лв. Ивайло Дражев беше арестуван на 7 юни, когато се предаде, след като бе обявен за издирване.