Цацаров се е запознал с материалите по досъдебното производство и е разпоредил разследването по делото да се проведе в район, различен от този на Районната прокуратура в Трън, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Предвид обстоятелството, че водач на автомобила е кметът на Община Трън Станислав Николов и за да се избегне каквото и да е съмнение в обективността и безпристрастността на разследването, главният прокурор разпореди ръководството и надзора върху това разследване да се осъществява от Районна прокуратура – Перник. По този начин ще да се осигури обективност, всестранност и пълнота на разследването, допълват от прокуратурата.

Случаят с 6-годишния Ивайло е от 13 ноември м.г., но стана известен след репортаж на Нова телевизия за скандалното разследване, излъчен вчера. Според криминалистите детето само се е ударило в джипа на кмета и си е причинило средна телесна повреда.

Информацията предизвика и намесата на премиера Бойко Борисов, който заяви, че разследването трябва да продължи и изрази разочарование от поведението на трънския кмет Станислав Николов, който е избран на поста от ГЕРБ.

Днес от пресцентъра на прокуратурата оповестиха подробности по случая.

Катастрофата е станала около 7.50 часа сутринта, на ул.“Петко Д. Петков“ в Трън, непосредствено след кръстовището с ул.“Вельо Стоянов“- срещу сградата на СОУ „Гео Милев“.

Установено е, че кметът на града Станислав Николов, който е управлявал джип „Фолксваген Туарег“, е нарушил правилата за движение и по непредпазливост е причинил средна телесна повреда на 6-годишния Ивайло. Момчето е с разкъсвания на черния дроб, на далака, на долната куха и вратни вени, кръвоизлив в коремна кухина, травматичен шок, плеврален кръвоизлив в гръдна кухина и охлузвания.

В хода на разследването до момента са извършени два огледа на местопроизшествието, разпитани са над 10 свидетели. Изготвени са съдебно- медицинска, автотехническа и психологическа експертизи. Делото е докладвано три пъти в Районна прокуратура - Трън и прокурорът е давал допълнителни писмени указания за продължаване събирането на доказателства. Указвал е провеждане на разпити на свидетели и назначаване на допълнителни експертизи.

На 21 юни т.г. разследването е предявено на родителите на Ивайло, а на 12 юли досъдебното производство е изпратено от разследващия полицай на прокурора с писмено мнение за прекратяване на наказателното производство, тъй като деянието не е престъпление.

По разпореждане на наблюдаващия прокурор на 15 юли е проведен допълнителен разпит на свидетел, който е бил очевидец на катастрофата. От показанията на този свидетел се установява, че му е оказван натиск и е заплашван да не дава достоверни показания. Свидетелят заявил, че са му отправяни заплахи по телефона, че ако разкаже пред полицията какво е видял, ще бъде уволнен от работа, ще умре и децата му също ще пострадат. Този свидетел твърди още, че по време на разпита му в полицията, разследващият полицай му е дал предварително написани негови неверни показания, които е подписал, тъй като се страхувал за себе си и за децата си.

До настоящия момент разследващият полицай не е повдигнал обвинение на виновното лице, допълват от прокуратурата.