Това съобщи холандската полиция, цитирана от световните агенции и БТА. Служители в галерията забелязали тази сутрин, че картините са изчезнали.

Става въпрос за платната "Глава на арлекин" от Пабло Пикасо, "Четяща жена в бяло и жълто" от Анри Матис, "Мостът Ватерло в Лондон" и "Мостът Чаринг крос в Лондон" от Клод Моне, "Жена пред отворен прозорец" от Пол Гоген, "Автопортрет" от Мейер де Хаан и "Жена със затворени очи" от Люсиен Фройд.

Откраднатите картини са на стойност милиони долари. Те са толкова известни, че ще е трудно да бъдат продадени на черния пазар.

Това е най-голямата кражба на произведения на изкуството в Холандия от 1991 г., когато 20 картини бяха откраднати от музея на Ван Гог в Амстердам.
"Експерти пристигнаха на място и е започнало разследване, заяви говорителка на полицията в Ротердам. Опитваме се да разберем как крадците са получили достъп до галерията", уточняват от полицията.

Кражбата е извършена към 3 ч. през нощта. Полицията разпитва евентуални свидетели и изследва записите от охранителните камери в галерията, допълни говорителката. Първите данни от разследването сочат, че кражбата е била добре подготвена.

Картините бяха част от изложбата "Авангард", която бе открита на 7 октомври. Тя включва над 150 творби, включително от Салвадор Дали, Винсент Ван Гог, Пит Мондриан, Василий Кандински, Пол Сезан, Анди Уорхол.