"Свободата не е трофей. Свободата е отпор срещу булото на забравата, което е покрило костите на нашите предци. Свободата е отговорност. Свободата не се разменя или заменя", каза в празничното си слово по случай Деня на независимостта от крепостта "Царевец" председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Тя посочи значението на историческото събитие за единението на българския народ:

"През 1908 г. възкръсва второто българско царство. Княз Фердинанд титулува себе си цар и обявява Независимостта, но не в короната и в скиптъра е истинността на този акт, а единението на един народ, който чака своята свобода и независимост".

Днес празнуваме 110 години от онзи исторически акт, който възвести на цяла Европа, че отвъд Дунава се случва едно свято дело, васалното княжество България отмята срамния Берлински договор и българският народ застава в семейството на цивилизованите народи. На картата на Европа възниква една нова държава, но не разкъсана от великите сили, а единна и обединена, посочи още в словото си тя.

"Говорим за национално обединение, за балканска солидарност, за защитени европейски граници, но в основата на всичко е българският народ, който иска свобода, справедливост и спокойствие, и ние, като политици и като граждани сме длъжни да му го дадем", подчерта Караянчева.

Тя посочи, че на народа не са нужни демагози, морални съдници, а лидери със силна воля и здрав ум.

На площад "Цар Асен" във Велико Търново, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева се поклони пред българското знаме и поздрави представителните роти на Националния Военен университет "Васил Левски" по време на тържествената заря -проверка пред крепостта "Царевец".

Във Велико Търново, където е центърът на тържествата в чест на годишнината от обявяването на Независимостта, кметът на старата столица Даниел Панов припомни, че Фердинанд и правителството на Александър Малинов избират Търново за обявяване на Независимостта заради приемствеността с Втората българска държава и делото на династията на Асеневци, при които България се простира на три морета и е фактор в Европа, с който се съобразяват всички.

Той подчерта, че апостолите от Търновската книжовна школа носят знание на целия православен християнски свят. В Търново освободена България става държава със заседанията на Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция.

Празникът във Велико Търново продължи със спектакъла "Звук и светлина", а многобройните гости наблюдаваха и празничните илюминации.