Убеден съм, че Българската армия ще продължава да съществува, защото има такива войници - хора като вас, които са готови да изпълнят своя дълг към нацията и държавата. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов днес, 19 октомври, пред участниците в състезанието "Commando Challenge - 2018", което се провежда край Габрово. През тази година то е посветено на петимата български военнослужещи, загинали преди 15 години при атентата срещу база "Индия" в Кербала, Ирак.

Преди началото на оспорваната надпревара министър Красимир Каракачанов награди ветераните от Специалните сили старшина Иван Михайлов, старши сержант Стефан Драганов и ефрейтор Тодор Станков с награден знак "За доблестна служба". Те са отличени за принос към отбраната на страната, достойно изпълнение на задачите по време на мисията в Ирак и по повод отбелязването на 15 години от терористичния акт срещу база "Индия" на 27 декември 2003 г.

Снимка: Министерство на отбраната

"Наградените са част от Българската армия, които участваха в мисии и показаха, че и там могат да защитят честта на българския войник и да представят достойно България", посочи министърът на отбраната.

В "Commando Challenge - 2018" участват 15 отбора от Българската армия, СОБТ, МВР, НСО и отбор от Украйна. Участниците демонстрираха сила, издръжливост и екипност при преминаване на полоса, стрелба и евакуиране на ранен.

Утре в състезанието, което се провежда на тактическия полигон на "Алфа Метал" в района на с. Мичковци, Габровско, ще се включат цивилни граждани и спортисти. Идеята на организаторите е да се популяризира професията на военнослужещите от Специалните сили и отрядите за борба с тероризма.

Снимка: Министерство на отбраната