Изкарах преди два месеца COVID-19 - гадно е, но минава. Това не е най-страшният грип, нито е най-страшният вирус. Даже бих казал, че е лек като вирус. Гадно е, много е дълго, но минава. Това каза пред bTV социлогът Кънчо Стойчев.

Според него от данните на годишна база за смъртността ще се види, че тя не е увеличена.

"Бих казал, че няма нито едно статистическо доказателство в момента в света, че това е нещо черезвичайно. Ние ще получим такова доказателство, след като излязат годишните данни за смъртност, в които ще се види, както при всички такива вируси, че те не са увеличени", каза той.

Стойчев уточни, че не бил диагностициран за наличие на коронавирус, защото тогава заболяването не е бил във фокуса на вниманието, но всички симптоми са говорили за COVID-19.

"Анализирайки всички симптоми, те 100% съвпадат. Всичко мина на крак. Аз нямам доказателството, но всички симптоми точно съвпадат. Точно както е описано по учебник, точно това е. Стотици, даже хиляди българи са го изкарали", каза още той.

Социологът обърна внимание и на това, че като народ, реагираме правилно.

"Българският народ реагира обединено, сплотено. Не е вярно, че българският народ не е дисциплиниран. Да, имаме отделни случаи, но такива има навсякъде. Като цяло реакцията на нашия народ е смела, мобилизирана и без излишни вопли. Тук и там малко паника, но това е нормално. Ние сме един здрав народ. Правителството също реагира правилно. Своевременно създаде щаб, той работи добре, правителството работи добре, хората одобряват работата по отношение на болестта. Обединиха се и политическите партии. Политическият елит излезе на висота, загърби различията и се обедини", обясни още Стойчев.

Той призова държавата да участва много активно в запазването на работните места.

"Най-голямата опасност е да кажем, че ще спасяваме човешки животи само. То това е хубаво, но не можем да кажем - майната му на бизнеса, той ще се оправи! Ние ще положим максимални усилия, за да спасим човешките животи? Ще успеем ли - не. Но ние може да положим максимални усилия и да успеем да спасим всяко едно работно място. Вирусът ще мине и ще замине. Но ние ще спестим много на българския данъкоплатец, ако спасим всяко едно работно място и държавата помогне. Запазвайки работното място и доходите на хората, те ще продължат да бъдат способни да си плащат тока, парното и т.н., да си плащат данъците. Така няма да се натовари нито една от другите системи като здравната, като НОИ, като фондовете за безработица. Най-глупавото, което може да се каже, е, че, който не може да се справи, да отива на борсата. Че това е нашата борса, това е най-скъпото. На борсата се излиза за 12 месеца. Кой е казал, че това ще продължи 12 месеца? Всички се надяваме за 2-3 месеца да приключи. По-евтино за всички ни ще бъде запазването на всяко едно работно място", смята Кънчев.

По думите му 2 млрд. лева от резерва ще бъдат напълно достатъчни, за да се гарантират работните места на застрашените хора и да се подпомогнат бизнеса.