На 8 май, по-рано от всякога, в Кан започва 71-ият кинофестивал и звезди от цял свят ще се стекат в малкия френски град. Времето до 19-и май е подходящо за посещение, ако човек се въоръжи със здрави нерви и много търпение, тъй като поради масираната охрана, тълпите по Кроазет са огромни, а повечето прочути места са достъпни единствено и само с акредитация. Е, човек може случайно да засече на улицата, в бутик или в нощно заведение прочута личност, но там това е ежедневие и извън дните, в които вниманието на света е приковано към червения килим по стълбите, водещи до Фестивалния дворец.

Кан е чудесна дестинация, както за уикенд нещо като старт на лятото още през май, така и за дълга почивка, защото има прекрасни плажове и най-добрите заведения на тях, които светът може да предложи. А околните градчета са идеални за кратки еднодневни екскурзии, ако на някого му доскучае от красотата, разкоша и доброто настроение на това райско кътче на Средиземно море.

Ако кацате на летището в Ница, имате много начини да стигнете до Кан. Най-впечатляващият път е с хеликоптер, който можете да вземете от специалното място за такива полети. Много туристи с възможности харесват този най-скъп вариант за пресичане на малките дистанции до Кан и Монако по по-малко от 30 км, за да впечатлят половинките си. Таксито е най-бързият начин, а след 22.30 ч. е и единственият. 60-70 евро по светло и поне 90 по тъмно струва курсът до фестивалния център. 22 евро е цената на автобусите, които откарват до него за около 45 минути. Най-евтино около 5 евро излиза влакът. От Терминала, на който кацат Австрийските авиолинии и другите компании от групата Стар алаянс, до гарата Нис Сен Огюстен се върви около 800 м или около 10 минути пеша, като се тръгва направо, а в края на улицата се завива надясно и се пресича кръстовището. От другия терминал пътят е повече извива и се върви по моста покрай магистралата до гарата Сен Лоран дьо Вар. Влаковете са редовни по принцип през около 15-20 минути, като стигат до Кан за около 30-35, но в момента и всяка година през май, когато линията обслужва феста и Формула 1 в Монако, има стачка на железничарите.

Кан е чудесна дестинация за уикенда, както и за по-дълга почивка

Снимка: фейсбук

Кан не е голям, особено пък неговият център, макар в последните години градът много да се разля по хълмовете над него като Канет и Калифорния, към съседните Мужен, Бока, Мандельо и т.н. Въпреки старанието на властите, не са особено широки и улиците, а по време на кинофестивала и на топсезона през лятото задръстванията са огромни.

Сърцето на града е Фестивалният дворец нещо като НДК в София и неуспешно копиран модел за ФКЦ във Варна, с огромен брой зали с различен размер, като двете главни с директни входове откъм улиците и червени килими са Гранд Театр Люмиер и Дебюси. В комплекса има и градско казино. До сградата е главният корпус на яхтеното пристанище, където акостират истински кораби, достигащ и над 100 м на най-богатите и най-известните хора в света, а най-големите остават закотвени в залива. От двореца тръгва и прочутата Кроазет, което в превод означава крайбрежна. Повечето стари заведения на нея вече се превърнаха в бутици на всички световни марки. На нея са и трите гранд хотела на Кан. Досами Двореца по диагонал на отсрещния тротоар е Мажестик, в средата на крайбрежната е пионерът Карлтън, а в края е Мартинез. В ресторанта Льо Фуке на единия, който има стопроцентов аналог на Шанз Елизе в Париж, можете да опитате висша кулинария и най-добрите миди Сен Жак, а неговото плажно заведение предлага най-добрият бар и шведска маса за обед. В кафенето на терасата на Карлтън пък може Анджелина Джоли да се окаже на съседната маса, при това далеч не само по време на кинофестивала тя е дъщеря на французойка и има имение наблизо, на плажа отпред е световноизвестният Ники Бийч. Мартинез пък има страхотен бар в градината.

Кан обаче далеч не е само Кроазет. Ако от Фестивалния дворец тръгнете в обратната посока наляво, можете да се качите по стълбите над кметството до някогашната крепост на хълма над стария град. Преди да тръгнете по тях, седнете отвън на пицарията Cresci канска знаменитост, която дава началото на цяла ивица от заведения покрай старото пристанище, за да се заредите с нейните наистина майсторски творения с енергия за стръмното изкачване.

От върха на хълма се правят най-прекрасните селфита от Кан. Слизайки надолу по малките улички, ще намерите фантастични малки заведения някои с мишленови звезди, а продължавайки направо и направо, ще излезете в сърцето на Суке, както наричат стария град дума, която доста напомня арабската сук за пазар и център едновременно. Нещо такова има и в подножието на хълма. Няма по-евтино място да си купите еспадрили продават ги и в специални магазини, и дори в някои аптеки на цени от 3,50 евро, но най-често между 6 и 10.

Друго от местата, които трябва да видите в Кан е ул. Антиб с не толокова скъпите й бутици, с невероятния магазин за чай на Кузми, с най-елегантните сладкарници: Льо Нотр, Ладуре и Мезон дьо Шокола плюс тази на местната знаменитост Жан Люк Пеле и в първата успоредна Интуисион на последния световен шампион по сладкарство,също тукашен майстор, с малките кина. В нейната пряка Казанова има няколко свързани бохемски заведения с добри цени и туристически менюта, а излиза на Ош, която има барове и ресторанти от най-различна националност по цялото си протежение това пък е вечерният и нощният хъб на Кан.

Ако търсите да опитате нещо характерно, пробвайте за обяд типичния за Прованс айоли. Или пък ривиерският десерт крем Ил флотант плаващ остров, от белтъци в сладък сос. Какво се пие? Пише розе малка незапушвана бутилка наливно вино от Прованс, истински праник за душата, което излиза на цената на минералната вода!

Понеже със сигурност ще чуете, че това е град на фестивалите, ще уточним за вас, че освен филмов форум, той е мястото на най-големите събирания на музикалната индустрия, на телевизията, на рекламата. А напоследък много се лансира и януарският фест на пазаруването, съвпадащ с големите следпразнични намаления. Така че Кан осигурява хубаво време, добро и интересно изкарване и достъп до звезди и приятни световни събития по всяко време на годината.