Известният спортен журналист от БНТ Камен Алипиев-Кедъра е пред уволнение, тъй като няма висше образование. Досега той беше изпълнителен продуцент, но вече е извън новата дирекция "Спорт", тъй като му липсва диплома, съобщи "24 часа".

Дирекцията беше създадена в началото на юли, малко след като Емил Кошлуков стана генерален директор на БНТ, и бе оглавена от Сашо Йовков - негов конкурент в конкурса за високия пост. Така спортните журналисти бяха отделени в самостоятелно звено, след като преди бяха в продуцентски център "Спорт" - част от дирекция "Информация". 

"В БНТ за всяка позиция се изисква съответното образование. Проблемът с дипломата се появи, защото сега се правят структурни промени при нас. Има нови позиции, за които, като се назначават хората, се гледа степента на образованието им. Сигурно и досега се е гледало, не мога да кажа защо е имало подобна ситуация, вероятно не е само при него. Но при тази промяна както в дирекцията, така и в цялата телевизия образованието е задължително изискване. Той е толкова доказан професионалист. На такова ниво е, че не може да бъде стажант репортер", обясни Йовков пред вестника.

Той допълни, че ако в частна медия е възможно да бъде началник без ценз, в обществената няма как, защото има правилници.

"Ако не си оправи образованието, няма да бъде в дирекция "Спорт". Говорили сме с него за вариант граждански договор", обясни Йовков.

Не е ясно как точно Алипиев е могъл да бъде на поста при предишните шефове. Според стари телевизионни работници обаче, когато се разбрало, че няма нужното образование за изпълнителен продуцент, която върви с по-високо заплащане, му бил даден гратисен период да се дипломира, но той не го направил.

В момента Кедъра е в болничен и му предстои операция. Затова не пожела да коментира проблема.

Камен Алипиев започва работа в БНТ през 1987 година, а от 1992 година е в спортната редакция. Коментира баскетболни мачове и състезания по алпийски ски.