В 8 часа камбанен звън в центъра на София извести кончината на Негово Светейшество българския патриарх Неофит. На сградата на Светия синод е спуснато траурно знаме.

След продължително боледуване, на 78 годишна възраст ни напусна Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит. Малко преди полунощ, на 13 март, в официално изявление Светият синод на БПЦ съобщи, че първосветителят на родната ни света Православна църква е издъхнал в 22:22 часа вследствие на многоорганна недостатъчност във Военномедицинска академия - София.

Вратите на Софийския митрополитски храм Св. Неделя са отворени за всички християни, които искат да почетат паметта на патриарха и да се помолят за душата му, съобщи Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, първи викарий на Софийския митрополит.

На сградата на Светия синод има траурно знаме

Снимка: БТА

От рано сутринта миряни се стичат в храма. На входа е поставен портрет на патриарха с черна траурна лента.

"Нека бъде добро и благословено утрото и денят на всички нас. Бог да прости Негово светейшество и да бъде наистина душата му настанена там, където всички вярваме, че ще бъде, в рая, в мястото на блаженството - при бога. Това, което можем да кажем за Негово светейшество, това, което можем да споделим за него, особено когато мислим и разсъждаваме, се срещаме и оттук нататък много често вярвам, че ще говорим за него е наистина онова, което краси неговата същност. Това беше неговата скромност. Това беше неговото смирение. Това беше неговата сърдечност и топлина, с която към всеки се отнасяше", каза Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, първи викарий на Софийския митрополит.

Снимка: БТА

Миряни палят свещи в памет на патриарх Неофит и храм-паметника "Александър Невски".

Министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов запали свещ рано сутринта в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски"

Снимка: БТА

"Поднасям най-искрените си съболезнования по повод кончината на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Отиде си духовният отец на нашия народ. Поклон пред паметта му!". Това се казва в съболезнователния адрес по повод кончината на патриарх Неофит на кмета на София Васил Терзиев, публикуван на сайта на Столичната община.

"Ще помним Н. Св. патриарх Неофит като божий човек. Изключително духовно извисен, смирен и благочестив, обединител на народа и църквата. Със своята мъдрост и дипломатичност той бе истински духовен водач. В своето служение той се застъпваше за България, грижеше се за миряните, отдаваше се на благотворителност и призоваваше хората да правят същото", се казва още в съболезнователния адрес.

"Патриархът успя да издигне престижа на Българската православна църква, което се дължеше изцяло на неговата достойна личност", посочва също столичният кмет.

Опелото на Патриарха вероятно ще е в патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски".

Приживе, дядо Неофит беше известен като толерантен и спокоен ръководител, а също и като ревностен защитник на християнските ценности и радетел за въвеждането на предмета "религия" в българските училища.  Вечна, блажена и светла да пребъде паметта на Светейшия патриарх Български и митрополит Софийски! Бог да го прости! Царство му небесно!