Калоян Буковски е член на Управителния съвет на Милениум клуб, ръководи ключови проекти на организацията, като например "Краят на прехода". Финансов консултант. Разработва модели с изкуствен интелект. Работи във Великобритания, но не само, най-вече из Западна Европа, тъй като консултира различни финансови корпорации как да отстояват на рисковете в сектора.

При представянето си Буковски казва: "От гледна точка на организацията с идеална цел винаги съм смятал, че младите хора трябва да се обединяваме по ключови каузи и да работят неуморно най-вече с конкретика за едно по-добро бъдеще. Това и правим с Милениум клуб. Завършил съм две степени в Единбургския университет и мисля, че това на нас ни дава една малко по-различна перспектива като поглед върху нещата, които се учат в България. Ние следим обстановката в страната и мисълта ни е свързана с България. Активно правим събития и се опитваме да работим от малко по-различна позиция, да градим и да даваме конструктивни решения".

Буковски заяви в интервю за Dir.bg, че дигитализацията и цифровизацията не е на нужното ниво в България. Според него Европа на две скорости е заплаха. Той призовава политическите партии да търсят свои кадри именно в Милениум Клуб.

- Споменахте, че работите в IT сектора, прави ли се достатъчно в България в тази област?

- Като бранш в частния сектор, IT индустрията в България доставя много по-висок житейски стандарт на работещите в нея. Но аз по-скоро бих отговорил, че монетата има две страни и от друга страна ние имаме доста слабо ниво на дигитализация, като пример мога да дам темата за електронното правителство. Все още има държавни учреждения, където се работи със системи отпреди 30 години. Търговският регистър не можеше да тръгне толкова време, проблеми има и с електронните винетки. Това показва, че от гледна точка на инвестиция в частния сектор това е един от най-развитите ресори в България, но също така цялостната дигитализация и цифровизация на поколението и на техните потребности и нужди, мисля че е на 1/3 от средното ниво - като индекс на Евростат, от цялото ниво на ЕС. Така че имаме доста поле за растеж.

- Каква е рецептата да бъдеш успешен българин у нас и извън страната?

- Загърбихме времената да нямаме перспектива каквато имат другите общества. Да, когато сме в Западна Европа, трябва да бъдем 10 пъти по-добри от местните, за да успеем, но това не е защото сме българи, а защото идваме от други държави с друг език и култура. Но бих казал рецепта няма. Тя е едно светоусещане, което всеки от нас има от гледна точка на това къде иска да стигне и в какъв свят иска да живее. По тази линия ние в Милениум Клуб сме наистина щастливи от това, което имаме всеки един от нас като развитие. Рецептата да си щастлив е рецепта за това да можеш да помагаш на обществото и да градиш, защото в крайна сметка, както казва и г-н Томислав Дончев, никой не иска да е щастлив в общество на нещастни хора.

- Вие от Милениум искате да сте мост между българите в чужбина и страната ни, постигате ли го?

- С единственото отношение, че нашият клуб е на хора, родени след 1981 година, т.нар. поколение на милениумите - да, бих казал твърдо, че ние сме разпознаваема марка, специално когато става въпрос за българи в чужбина. Аз винаги лобирам за това да има все по-голямо обединение на българите в чужбина под най-различни форми - социални или икономически, няма значение, но в тази посока трябва да се работи, защото в момента българските емигранти са най-големият инвеститор с парите, които пращат в България. Извън страната се говори за 2 милиона българи зад граница, включително и етническите българи. Само в Чикаго и в Лондон те са 350 000 общо. Така че българите зад граница са един изключителен ресурс и ние ориентираме цялата си риторика в тази посока. Защото докато ние не използваме ресурса и се делим, както редовно виждаме, то нищо конструктивно няма да бъде реализирано.

- Коя е най-дръзката Ви идея, с която може да се осъществи Обединена Европа?

- Казвам го като лична идея, но мисля, че и голяма част от колегите в Клуба са съгласни - това е Съединени европейски щати. Моделът, който вече сме видели работи. Наистина Европа на две скорости е реална заплаха, тя се случва и за да се промени това, трябват положителни радикални промени. За мен Съединени европейски щати е като една Обединена Европа с все по-малко различия. За мен това е ключът.

- Политиката за Вас мръсна дума ли е ?

- Абсолютно не. За съжаление нашето общество я смята за такава и това е най-вече заради годините на Прехода. В стила на нашата завършила кампания на 10 ноември краят на Прехода е факт. Риториката и презумциите, които имаме от периода на Прехода трябва да дойде като естествено решение на всеки един човек и индивидуално да загърби този начин на мислене, защото той е деструктивен и не води до нищо положително в бъдеще време. В този ред на мисли политиката трябва да бъде разглеждана като един много ключов ресор и хората, които стават политици, трябва ежедневно да доказват това, че имат качества, да бъдат, така да се каже, изпитвани от народа чрез общественото внимание. Ние не знаем нашите политици с какви дипломи са и дали имат диплома изобщо. Така че колкото повече стане прозрачен този процес, колкото тези хора бъдат, не казвам в жълтия смисъл, а в нормалиния, все повече бъдат представени пред обществото и се видят техните индивидуалности и лични качества, толкова ние ще имаме по-голямо доверие към тях.

- Бихте ли направили партия?

- Милениум, като организация, винаги ще остане надпартийна - клуб мисловен кръг, клуб на специалисти технократи, млади. Относно това дали би могло да се появи политически проект с хора от нашия кръг, времето ще покаже, но защо не.

Хора, които са изградили себе си като кариера и като образование в Западна Европа, близо до сърцето на Европейския съюз, смятам, че определено имат място и като евродепутати. Разбира се, всеки има право на избор и ние стимулираме нашите членове да участват в каквито политически проекти сметнат за добре, ако те имат желание и е въпрос на личен избор, защото ние обединяваме експерти. Ние не сме организация, която има лява, дясна и центриска, а по-скоро експертна организация като мисловен кръг. Така че имаме всякакви интелигентни кадри. Призовавам управляващите или техните опоненти преди изборите да осъществят контакт и да потърсят хора, които сметнат, че те могат да донесат точно това качество, което аз виждам във всеки един член на Милениум.

- Бихте ли се върнали в България. Ако да - кога и защо?

- Мисля, че това е мечтата на всеки един български емигрант - да се върне в България с ясното съзнание, че отива на по-добро място. Така че ще ви отговоря в този смисъл - да, но ще се постарая всячески от разстояние преди това да допринеса за това България да бъде едно по-хубаво място.