В действителност обаче върху каменната стела (плоча) са описани животът и битките на владетел и датата 23 декември 2012 г. е спомената като начало на нов цикъл в календара на маите, предаде БТА.

Маите са имали циклична концепция за времето, заяви мексиканският археолог Хосе Ромеро по повод на стелата, вдъхновила катастрофалния филм "2012", заснет през 2009 г. от Роланд Емерих , и книгата "Пророчеството на маите" от американския писател Стив Олтън.

Съставена от 6 фрагмента, някои от които са в Мексико, а други в САЩ, стелата е известна също като Монумент 6 от Ел Тортугеро - археологическия обект Мукуспана в мексиканския щат Табаско. Първите изследвания на обекта са извършени през 1915 г. Стелата е имала формата на буквата "Т", но днес е на части.
"Последният надпис съответства на 23 декември, но централната тема на Монумент 6 не е нито датата, нито пророчеството за край на света, увери Ромеро. Това е историята за Балам Ахау, свещения владетел от Ел Тортугеро."

Мексиканският историк Ерик Веласкес отбеляза, че датата 23 декември, която е изписана върху стелата, а не споменаваната с търговска цел дата 21 декември, е свързана с ритуал за обновяване на Вселената, с края на цикъл, започнал на 13 август 3114 г. преди Христа.
"Споменава се само, че тогава ще се навършат 13 единици време, всяка от които се равнява на 144 000 дни, но това в никакъв случай не е свързано с край на календара на маите, който е безкраен. Просто започва нов цикъл", поясни ученият.

Такъв е и изводът, направен от германски експерт. Позоваване на годината 2012 г., не означава край на света, а преход към нова епоха, категоричен е Свен Гронемайер.

По повод апокалиптичните тълкувания на календара на маите наскоро учените от хидрометеорологичния център на Русия увериха, че не са открили признаци в климата за наближаващ край на света. Просто идва зимата, категорични са те.

Българските астрономи от Планетариума в Смолян пък отговориха с изложба на въпроса дали на 21 декември 2012 г. ще настъпи "краят на света". Разглеждайки от астрономическа гледна точка вероятността това да се случи, те са категорични:  тотална спекулация са подобни твърдения, че ще се случи нещо катастрофално на Земята.