Като по чудо в надупчения от куршуми луксозен сребрист мерцедес оцелява 17-годишната приятелка на сочения за касоразбивач №1 - Теодора. 

Показният разстрел е извършен около след 1 часа след полунощ пред блок 914. Убиецът стреля от друга кола, а Цонков се опитва да избяга, но губи контрол върху мерцедеса и го забива в паркиран стар "Москвич". При удара мерцедесът отскача, блъска микробус, отсича метална улична лампа и се забива в "Опел Астра".

Вижте снимки

Колата на убиеца изчаква каскадата, след което спокойно спира. Килърът излиза и от непосредствена близост открива отново огън по 44-годишния Цонков, за да е сигурен, че поръчката е изпълнена. След което спокойно се качва обратно и изчезва в неизвестена посока.

При аутопсията от тялото на Джиджи са извадени 9 куршума. 

Кой е Йордан Цонков-Джиджи

Официално Йордан Цонков (с бащино име също Цонков) има две фирми - "Панама 2005" ЕООД, която се занимава с търговско посредничество с разнообразни стоки и "Айс М-Джи" ООД, където Джиджи е съсобственик с 42-годишния Методи Борисов. Предметът на дейност на "Айс М-Джи" е търговия с електроуреди и дребни домакински стоки.

Всъщност той е легендарен касоразбивач, ментор на всички обирджии в София. Дори преди години той учил как да краде обявения за издирване като престъпен бос Христофорос Аманатидис -Таки. 

Джиджи бе известен и с това, че с част от спечелените от обири пари си купил и почти всички апартаменти в един вход на блок в столичния квартал "Люлин". В тези жилища живеели близки и роднини на крадеца. 

Кариерата на Цонков започнала още в края на 80-те години на миналия век. Първоначално той започнал да краде от домове, като постепенно се специализирал в отварянето на сейфове и от повече от 10 г. е прочут като касоразбивач №1 у нас. 

В последните години преди да бъде показно разстрелян Джиджи бил тартор на всички крадци в София. Той не само че ги познавал и обучавал, а и давал разрешение за всеки по-сериозен удар. Всяка информация за богат офис, който може да бъде опразнен, минавала първо през Цонков, който решавал кой и кога да извърши обира. Самият Джиджи участвал лично само при много едри случаи и когато смятал, че няма риск следите да доведат до него. 

Последно убитият бил арестуван през 2008 година. Тогава полицаите събрали доказателства, че Цонков е участвал в обир на над 120 000 лева в различна валута от каса в офис на фирма за мобилни технологии. След ареста му обаче съдът преценил, че няма нужда да го оставя зад решетките, и го пуснал под гаранция от 3000 лева. 

Разбитата група на Вальо Бореца

През 2013 г. от прокуратурата обявиха, че са разбили групата за мокри поръчки на Валентин Янев - Вальо Бореца - считан за лидер и на групата за отвличания "Наглите". В ареста бяха вкарани 15 души, а според разследващите именно тази група е извършила убийството на 44-годишния Джиджи. 

Две години по-късно Върховният касационен съд потвърди 17-годишната ефективна присъда на Бореца, но за друго престъпление - опит за убийство на Мартин Първанов - Марто Лудия. 

През 2016 г. прокуратура внесе обвинителен акт в съда срещу бандата на Янев, станала известна като "Килърите 2", но в него нямаше и дума за поръчкови убийства. Групата бе предадена на съд за грабеж на банка и опит за грабеж на кола.

Така до момента убийството на Джиджи не е разкрито. Поръчителят също остава неизвестен.