Добрите новини за съжаление не идват всеки ден, но все пак ги има. Удовлетворяващите взаимоотношения са свързани с доброто здраве в дългосрочен план, четиридневната работна седмица има пробив, а Испания въведе менструален отпуск и какво ли още не от добрите събития, които се случиха през втория месец на годината. Предлагаме на читателите подборка с още добри новини, които се случиха през февруари.

Удовлетворяващите взаимоотношения са свързани с доброто здраве в дългосрочен план

Удовлетворяващите взаимоотношения укрепват здравето ви в напреднала възраст, но все пак ще трябва да спортувате редовно. Това са резултатите от две несвързани проучвания, публикувани тази седмица. Първото установи, че добрите взаимоотношения с хората са свързани с по-нисък риск от развитие на дългосрочни заболявания като диабет, сърдечни болести и рак.

Както винаги, има и уговорки. Продължилото десетилетия проучване на 8000 австралийци е насочено изключително към жените, въпреки че изглежда вероятно съветите да се отнасят и за мъжете. Изследователите от Университета на Куинсланд, който е ръководител на проучването, заявиха, че "социалните връзки трябва да се считат за приоритет на общественото здраве".

Второто проучване, ръководено от Университетския колеж в Лондон, допълва нарастващия брой доказателства, свързващи редовните физически упражнения с по-добрата мозъчна функция в напреднала възраст.

Водещият автор д-р Сара-Наоми Джеймс заяви: "Ефектът се натрупва, така че колкото по-дълго човек е активен, толкова по-вероятно е да има по-добри когнитивни функции в по-късна възраст."

Само за три дни събраха пари за спешна чернодробна трансплантация на българско момиче

19-годишно момиче, нуждаещо се от спешна чернодробна трансплантация, ще бъде оперирано в Турция, след като дарители успяха да съберат само за 3 дни 180 000 лв. Това съобщиха приятели и близки на Анита Чобанова, организирали кампания в социалните мрежи по набирането на средства за животоспасяващата операция.

Снимка: Facebook/Катастрофи в София/Да помогнем на Ани

"Приятели, близки, колеги, познати и непознати, всички които помогнахте да съберем огромната сума, само за три дни сте невероятни ХОРА! ГОЛЕМИ СТЕ", пише във Facebook Галина Джамбазова - колежка на 19-годишната Анита.

Според Галина момичето вече пътува към южната ни съседка.

"Благодаря още веднъж на всички за даренията, споделянията, положителните мисли и ангажираността. Очаквайте новини", добавя тя.

Жените в Испания получиха право на менструален отпуск

Испания стана първата европейска държава, която предлага менструален отпуск на жените, изпитващи "неработоспособност".

Пионерският законопроект е част от по-широк закон, който включва и безплатно предоставяне на менструални продукти в училищата и затворите.

Миналата година Шотландия стана първата страна, която гарантира правото на свободен менструален цикъл.

Четиридневната работна седмица постепенно става факт

Често отхвърляна като утопична идея, четиридневната работна седмица заглуши критиците, тъй като резултатите от най-голямото в света изпитание показват, че тя е печеливша и за служителите, и за шефовете.

Според резултатите от едно забележително проучване работниците, които са приели по-кратка работна седмица, без да губят от заплащането си, са по-щастливи, по-продуктивни, взимат по-малко болнични и генерират повече приходи за своите работодатели.

Снимка: iStock by Getty Images

Проучването, ръководено от изследователи от Университета в Кеймбридж, Англия, оценява въздействието на новаторския опит с четиридневна работна седмица, проведен в Обединеното кралство между юни и декември 2022 г. От 61 фирми, които взеха участие - сред които онлайн търговци на дребно, доставчици на финансови услуги и ресторанти - 56 обещаха да направят този ход постоянен.

На лондонските ученици беше обещано безплатно хранене в училище

На всеки ученик от началното училище в Лондон ще бъде предложено безплатно хранене през следващата учебна година, обяви тази седмица кметът Садик Хан.

Хан заяви, че тази еднократна схема ще облекчи семействата по време на кризата с разходите за живот. Има призиви инициативата на стойност 130 млн. паунда да бъде превърната в постоянна.

В някои общини във Великобритания вече се предлага безплатно хранене в училище. "В Саутварк от 2013 г. се възползваме от безплатното училищно хранене за всички наши деца в началното училище и това промени нещата", казва Рима Рийд, директор на началното училище "Холидейл" в Нънхед.

Миналата година Калифорния стана първият щат в САЩ, който гарантира безплатно хранене за всички ученици.

Австралия обяви морски парк с размерите на Германия

Седмица след като погази плановете си за въглищна мина в близост до Големия бариерен риф, австралийското правителство обяви, че ще създаде морски парк с размерите на Германия в Тихия океан.

Плановете за утрояване на размера на морския парк на остров Макуори бяха обявени тази седмица. Районът е критично местообитание за милиони морски птици, тюлени и пингвини.

Снимка: iStock by Getty Images

"Това съобщение е важен принос към опазването на океаните в южното полукълбо - регион, в който драматичните последици от изменението на климата могат да застрашат уникалната дива природа", заяви Емили Грили от WWF-Австралия.

През следващите седмици ще започнат консултации по плановете.

Сеул призна правата на еднополовите двойки

За първи път южнокорейски съд призна правата на еднополовите двойки. Върховният съд на Сеул постанови, че държавен здравен застраховател незаконно е прекратил покритието на съпруга/съпругата на клиент, когато е установил, че двойката е хомосексуална.

Южна Корея не признава еднополовите бракове. Адвокатът на двойката Рю Мин Хи заяви пред Ройтерс, че решението е "първото признаване на правния статут на еднополова двойка". Националната здравноосигурителна служба заяви, че ще обжалва.

Двойката Со Сунг Ук и Ким Йонг Мин заявиха: "Това е не само наша победа, но и победа за много еднополови двойки и ЛГБТК семейства в Корея."

Средиземноморската диета предлага още една полза

Тя се смята за най-здравословната диета, като според проучвания подобрява здравето на сърцето, забавя стареенето и увеличава продължителността на живота. Сега изследователите смятат, че средиземноморската диета може да подобри резултатите при пациенти с меланом - сериозна форма на рак на кожата.

Проучване, проведено от Кралския колеж в Лондон и Университетския медицински център в Гронинген, Нидерландия, показва, че средиземноморската диета подобрява реакцията на хората към лекарствата за блокиране на имунните контролни точки (ICB).

Сравнително новото лечение с ICB лекарства кара имунната система да търси и унищожава раковите клетки и е многообещаващо.

Снимка: iStock/Getty Images

"Връзката между диетата, чревните микроби и подпомагането на имунната система в борбата с рака е една от най-вълнуващите области на медицинските изследвания", казва съръководителят на изследването професор Тим Спектор от King's. "[Нашето изследване] ясно показва значението на щадящата червата диета за подобряване на шансовете за оцеляване при рак."

Планирани са допълнителни изследвания за потвърждаване на резултатите.

Определена е дата за старта на еко-ферибота от Англия до Франция

SailLink, компанията, която стои зад новия безвъглероден ферибот между Англия и Франция, обяви плановете си да започне пътувания между Дувър и Булон-сюр-Мер от юни.

Пътниците ще пътуват на борда на напълно "зелен" ветроходен катамаран, задвижван само от вятърна, слънчева и хидроенергия. Плавателният съд ще бъде оборудван с навес за пътници и място за съхранение на велосипеди и ще може да превозва до 10 души плюс екипажа.

Снимка: iStock by Getty Images

"Ние сме компания, която възнамерява да работи с печалба, но която не поставя по-високите печалби над положителните действия", казва основателят Андрю Симънс. "С обичайната дейност е свършено. Време е да поставим началото на нова нормалност."

Великобритания направи две исторически назначения

Това е роля, която досега е била заемана изключително от мъже - досега. Тази седмица за главен научен съветник на Обединеното кралство беше назначена дама - Анджела Маклийн, професор по математическа биология в Оксфордския университет.

Маклийн заяви, че е "щастлива да поеме тази роля в толкова важен за нашата страна момент за науката, иновациите и технологиите".

Междувременно съперникът на Оксфорд, Университетът в Кеймбридж, назначи най-младия си чернокож професор в историята. 37-годишният Джейсън Ардей е учен в областта на расата, неравенството и образованието. Той не е можел да чете и пише до 18-годишна възраст.

"Работата ми е насочена главно към това как можем да отворим вратите за повече хора в неравностойно положение и да демократизираме наистина висшето образование", казва той. "Надявам се, че пребиваването ми на място като Кеймбридж ще ми даде възможност да ръководя тази програма в национален и световен мащаб."

Осемдесетгодишна пее, за да спаси "Амазонка на Европа"

Доказвайки, че никога не е късно да издадеш дебютен албум, румънска народна певица създаде запис, който ще финансира възстановяването на горски масив.

Осемдесетгодишната Силвия Дан е научила народните си песни от коляното на баба си. Прекарала живота си в грижи за добитъка в своето малко стопанство в Карпатите, сега тя участва в албум, издаден в Обединеното кралство.

Албумът "Interbeing", създаден от родения в Румъния и живеещ в Брайтън художник Нико де Трансилвания, е записан в отдалеченото село Нукшаара, където Дан е известна с чистата красота на гласа си. Екип от художници, видеооператори, фотографи и музиканти пътува до селото на 180 км северно от Букурещ, за да запише с Дан и местните музиканти на традиционни румънски флейти.

Районът е известен със старите си гори, в които живеят рисове, вълци и мечки, и често е определян като Амазонка на Европа. Незаконната сеч е засегнала сериозно региона, затова де Трансилвания иска да запише албума като начин да използва музиката за възстановяване на част от щетите. Всяко продадено копие от албума ще бъде използвано за засаждане на местни дървета, които са надлежно защитени от закона, в рамките на проект, който се контролира лично от де Трансилвания чрез неговата организация с нестопанска цел "Гори без граници". Досега организацията е засадила 150 000 дървета през последните три години.