Не украсявайте коледната елха със свещи и бенгалски огън и поставяйте горящи свещи върху твърда и незапалима повърхност - това са част от съветите на експертите от Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в навечерието на празненствата по случай Нова година.

Оттам напомнят за повишения риск от пожар в домовете на хората, който се създава при използване на различни видове коледна украса, бенагалски огън, пиротехнически изделия, както и оставени без надзор работещи кухненски и отоплителни електрически уреди.

Традиционната кампания за осигуряване на пожарна безопасност по време на празниците се провежда и през тази година. В периода между 22 и 26 декември пожарникарите са извършили проверки в 728 обекта у нас, сред които болници, домове за настаняване, хосписи. Проверена е създадената организация за осигуряване на пожарната безопасност и на условия за евакуация и гасене на пожар, състоянието на отоплителните уреди и съоръжения, електрическите и вентилационните инсталации, състоянието на системите за гасене и известяване при пожар.

Проведени са и инструктажи за действията, които трябва да бъдат предприети при евентуално възникване на инцидент.

А за да посрещнете Новата година безопасно, ето няколко лесни правила, препоръчани от експертите:

  • Не използвайте свещи и бенгалски огън за украса на коледните дръвчета
  • Горящите свещи трябва да бъдат поставени върху твърда и негорима подложка, на безопасно разстояние от горими материали и предмети
  • Пазете горящите свещи далеч от деца и домашни любимци, които с действията си могат да предизвикат пожар
  • Светещите коледни лампички и друга украса не трябва да остават включени без надзор
  • Проверявайте изправността на електрическите и други отоплителни уреди, които ползвате ежедневно
  • Не разрешавайте на деца да употребяват пиротехнически изделия
  • В случай на задимяване или пожар съобщете на телефон 112 и излезте навън, изпълнявайте указанията на пристигналите на място пожарникари и служители на реда. При силно задимяване използвайте мокър текстилен материал пред носа и устата