Правителството продължава да финансира ваксинацията срещу коронавируса, която започна на 27 декември с медици на първа линия.

"Отпуснахме 125 млн. лв. за ваксини срещу COVID-19. С тях общата сума, която сме отделили за ваксини, става 305 млн. лв. Като правителство ще продължим да подкрепяме с всички сили ваксинацията, защото ваксината е единственото, което може да ни извади от пандемията. С огромните усилия на всички наши лекари и медицинските сестри, санитари, лаборанти, личния им пример, който дадоха с ваксинирането. Отново искам да подчертая, че имунизирането ще е безплатно и доброволно!", обяви премиерът Бойко Борисов, като подчерта, че правителството прави "всичко необходимо, за да пазим работните места, да запазим бизнесите".

"По време на днешното правителственото заседание здравният министър Костадин Ангелов ме информира, че ваксинацията върви по план и вече са ваксинирани 3844 души в цялата страна. Създадена е добра организация за ваксинирането на медиците на първа линия, а скоро стартира и информационна кампания за имунизацията", допълни той с публикация във Фейсбук.

Ангелов уточни, че Министерството на здравеопазването ще стартира информационна кампания, за да може всеки български граждани да бъде осведомен за процеса на ваксинирането. Очаква се в началото на следващата година в България да пристигне и следващата пратка ваксини, за което е създадена необходимата организация.

На заседанието на кабинета министър-председателят обяви още:

"На днешното правителствено заседание дадохме възможност да стартира изграждането на параклис на територията на болница "Света Анна" в София. Храмът ще бъде изграден изцяло с доброволен труд и с дарени средства от лекари, пациенти, свещеници, граждани и бизнес организации. Църковното настоятелство е инициирало набирането на средства за изографисване, вътрешно обзавеждане и камбана. Предвижда се параклисът да бъде отворен всеки ден и да се извършват богослужения.

В понеделник поехме ангажимент да подкрепим болницата в това начинание и днес изпълнихме обещанието си".