Полетите ще се изпълняват в райони от Югоизточна България, включително и на малки височини.
Самолетите ще излитат от авиобазата "Граф Игнатиево".

В същия период всекидневно ще има и предислоциране на зенитноракетни комплекси в райони на областите Стара Загора и Хасково.

Преходите на ешелоните ще се извършват денем и нощем.

Силите и средствата на ВВС ще участват в съвместната летателна тренировка с международно участие "Тракийска звезда-2014 г.", посочват от МО.


Анализите и оценките показват, че няма непосредствена заплаха за страната ни от кризата в Украйна, каза в отговор на въпрос днес във Варна министърът на отбраната Ангел Найденов, цитиран от БТА.

"Не виждаме опасност за сигурността на страната в този момент и това означава, че не виждаме потребност за допълнително разполагане на сили и средства на нашите партньори на наша територия", допълни той.

За ученията на армията през тази година е осигурено всичко необходимо, каза още министърът. По думите му между 7 и 28% е увеличението на броя на ученията, съвместните подготовки, които са проведени в рамките на миналата година.

През тази година се предвиждат
38 съвместни учения, те са планирани в период повече от една година, уточни Найденов.

Найденов каза, че има предложения за превръщането на авиационния факултет в Долна Митрополия във висше училище.

"Аз съм дал съгласие да има обсъждане на начините, по които може да се финансира, издържа и съществува като самостоятелно учебно заведение досегашният факултет, но това не зависи само от Министерството на отбраната", обобщи министърът.