Изтеклите ТЕЛК решения ще важат два месеца след приключване на извънредната епидемична обстановка. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Деница Сачева на брифинг в парламента и посочи, че това засяга около 5000 души.

Тя обясни, че в предложението за законова промяна не е фиксирана конкретна дата, за да може, независимо от това какви решения ще трябва да се вземат динамично, текстът да важи и хората да получат сигурност, че няма да има прекъсване при изплащане на техните пенсии.

Председателят на парламентарната комисия по здравеопазването Даниела Дариткова /ГЕРБ/ обясни, че поправката в закона за извънредното положение ще бъде приета следващата седмица. С нея ще се даде възможност за удължаване на ТЕЛК решенията за трайна нетрудоспособност и за степен и вид на увреждане, които са изтекли по време на извънредното положение/ извънредната епидемична обстановка. По думите й, това ще реши проблема и ще даде възможност хората да получат своите пари.

Социалният министър информира още, че НОИ ще има готовност веднага след публикуването на текста в "Държавен вестник" хората до получат своите пенсии до края на юли.