Световни учени опровергаха един от най-големите митове за иновативните бездимни алтернативи - проучване доказа, че електронните цигари, устройствата с нагряване на тютюн и никотиновите торбички не водят до увеличаване на пушачите. Дори напротив - в страните, в които иновативните никотинови продукти са популярни, продажбите на цигари намаляват. Изследването на Лондонския университет "Кралица Мери" се финансира от Националния институт за изследване на здравето и здравните грижи (NIHR) на Великобритания.

Това е най-изчерпателното проучване до момента, което поставя въпроса дали електронните цигари служат като вход към пушенето или имат принос като средство за отказ от цигарите. Категоричният извод е, че електронните цигари и подобни алтернативни системи за доставяне на никотин, не насърчават пушенето. Въпросът беше детайлно дискутиран и по време на годишното събитие Е-cigarette Summit в Лондон, което събра учени и специалисти по обществено здраве от цял свят.

Тези продукти ускоряват намаляването на тютюнопушенето като се конкурират с традиционните цигари. Необходими са обаче още данни, за да се установи в какъв мащаб, посочват учените.

Експертите сравняват промяната в нивата на тютюнопушене в различни държави, в които популярността на вейпинга и регулациите спрямо новите продукти също се различават. Избрани са държави със сходни в началото проценти на пушачите и продажби на цигари на глава от населението, но с различен подход и различно включване на бездимните алтернативи в здравните стратегии. Изследването сравнява Обединеното кралство, където електронните цигари се използват за отказване от пушенето, със Съединените щати и с Австралия, в която е забранена продажбата на електронни цигари, съдържащи никотин. Разглеждат се и взаимодействията между тютюнопушенето и алтернативите на никотина, които са популярни в други страни - никотинови торбички в Швеция и устройствата с нагряване на тютюн в Япония и Южна Корея.

Спадът на пушачите в Австралия е по-бавен, отколкото в Обединеното кралство. Пушачите там намаляват по-бавно, отколкото в Обединеното кралство и САЩ сред младите хора и хората от уязвимите социално-икономически групи. За сметка на това на Острова елиминират вредния навик далеч по-бързо и се отбелязва спад в продажбите на цигари, по-голям отколкото в Австралия, известна с рестрикциите си. Данните за Япония, където се увеличава делът на нагреваемите тютюневи изделия, показват значителен спад в продажбата на цигари. "Резултатите от това проучване оборват опасенията, че достъпът до електронни цигари и други никотинови продукти крие риск да насърчи тютюнопушенето. Няма признаци за това, но има данни, че те всъщност се конкурират с цигарите", каза по време на форума проф. Питър Хайек, директор на Отдела за изследване на здравето и начина на живот към Института за здравеопазване на населението Улфсън в "Кралица Мери".

Снимка: iStock by Getty Images

"Страните, които са възприели по-прогресивна позиция спрямо електронните цигари, не отчитат вредно въздействие върху нивата на тютюнопушене . Ако не друго, резултатите показват, че по-вероятно е в тези страни електронните цигари да са заместили цигарите, които са далеч по вредният избор на пушача", посочва и съавторът на изледването проф. Лион Шахаб, клиничен психолог от Юнивърсити Колидж Лондон. Има нужда от още данни, за да стане ясно какъв е мащабът на прехода от горими към негорими тютюневи изделия, сочи анализът на експертите по обществено здраве.

Разпространението на пушене на цигари, електронни цигари и цигари или само употреба електронни цигари сред възрастни (на 16+) в Англия между 2010 г. и 2023 г.

Снимка: Е-cigarette Summit

Пробивът в борбата с тютонопушенето на Великобритания

Снимка: iStock by Getty Images

В последните години вейпингът направи истински пробив в английските услуги за спиране на тюнюнопушенето. От началото на годината на Острова е в ход масова кампания "Замени, за да спреш", в която правителството дава безплатни вейпове на 1 млн. души, за да ги стимулира да спрат цигарите. Това се случва на фона на 13% пушачи, 60% от които искат да кажат "Стоп" на вредния навик. Статистиката в Обединеното кралство показва, че 95% от опитите за това са неуспешни, ако не се случват с подкрепа и завръщането към дима е факт след по-малко от година.

"Един от ключовите моменти за добрите резултати във Великобритания е, че на електронните цигари не се гледа като на предписана терапия, а като на потребителски продукт, който наподобява навиците на пушача, но е с 95% по-малко вреден. Много е важно също, че преминаването на вейпинг за пушачите вече не е само възможност, но и подкрепена от правителството практика", казва клиничният консултант от организацията "Нов никотинов алианс" Лиз Рос, подчертавайки, че няма по-вредни тютюневи продукти от цигарите и другите горими продукти.

"Трябва да комбинираме най-добрия с най-популярния начин да се откажат цигарите - по-малко вредният начин за прием на никотин с електронните цигари. Ако изборът е между пушене и вейпинг, изберете вейпинг. Ако изборът е между вейпинг и чист въздух - изберете чистия въздух", посочи по време на световния форум Мартин Докрел, ръководител на Програмата за контрол на тютюнопушенето към бившата Агенция за обществено здраве на Англия (Public Health England).