Най-голям недостиг на специалисти в болниците има на инфекционисти и реаниматори, другият голям проблем на здравната ни система е липсата на медицински сестри. Това сочат данните от анкета в 55 болници (измежду 278 в страната) на "Индекс на болниците", инициатива на "Галъп интернешънъл" и специализирания сайт clinica.bg.

В 90% от здравните заведения, които са участвали в анкетата, инфекционистите са между 0 и двама. В 27% има от нула до двама реаниматори.

Над половината - 54 на сто от лечебните заведения имат COVID отделение.

87 на сто нямат нужните специалисти по здравни грижи - медицински сестри и др.

Най-голяма е липсата на медицински сестри в общинските болници (100%) и по-малка в частните болници - 75%.

Най-голям е недостигът на инфекционисти в областните градове - 86%, и частните - 56%.

За недостига на персонал призна и директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов, който гостува на дискусия за болниците в период на пандемия.

Недостигът на мед.сестри, според него, се задълбочава от години и се очаква след 5 години да се стигне до проблеми.

"Тези проблеми при големите университетски болници, които имат повече персонал, могат да бъдат компенсирани. Ще ви дам пример с "Пирогов" - до момента хората, които са изкарали COVID-19 при нас са 96, а броят на общия персонал е 2350 - това е по-малко от един процент. Тоест ние имаме възможност за компесаторни механизми, така че да не позволяваме това да повлияе на работата на болницата и лечението на пациентите. Но не така стоят нещата, когато погледнеш една малка общинска болница или една средно голяма областна болница. Това всъщност е и един от големите проблеми и затова може би трябва да има някакъв план в бъдеще'', обясни още Балтов.