Сканиращите устройства са били предназначени за износ в Канада и САЩ. В понеделник те са били оставени в офисите на две различни куриерски фирми точно в момента, когато са текли изпитите на митничарите.
"Едната пратка съдържа йоника. При отварянето й колегите откриват панел, в който има монтирана миникамера, която в момента, в който вие набирате кода на вашата кредитна карта, записва комбинацията. Има батерии, които през целия ден могат да поддържат изправността на системата. С тези данни се клонира нова карта с информацията от вашата комбинация те могат да проникнат в системата на банката, за да изтеглят вашите пари", разкриха от митниците какво съдържала пратката за САЩ.
Втората пратка - за Канада, била под формата на детска играчка количка. Вътре имало отново скиминг устройство, което съдържа уста, така наречения четец, с памет, в която се вписват данните, устройство за пренос на данните към компютъра.
Експертът не скри, че в последните години бизнесът със сканиращи устройства набира скорост.
"По наша информация много престъпни групи, които се занимават с трафик на наркотици, вече се занимават и с клониране на карти, тъй като явно има доста сериозна печалба", заяви той.
За последните две години и половина са задържани над 40 подобни пратки.