Българи от цял свят се събраха в Лондон, обединени от каузата за построяване на православен храм в британската столица и набирането на средства за градежа му.

За целта бе проведена специална гала вечер в хотел "Ленсбъроу" в центъра на британската столица под патронажа на Негово Високопреосвещенство Западно - и Средноевропейски митрополит Антоний, принц Кирил Сакскобурготски и посланика на България във Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия - Марин Райков.

Сред организаторите и дарителите на престижното събитие се откроиха имената на Ирина Бехар, Габриела Кирова и на редица представители на българския бизнес и интелектуален елит.

Известният филантроп, дарител и граждански активист Габриела Кирова коментира пред журналисти:

"В Англия живеят над 200 000 хиляди българи. Аз самата дълго съм живяла там. Ние, българите, бяхме едни от малкото, които нямаха достойна сграда за своя собствен храм. Имаше параклис в едно скромно помещение до посолството ни. Като българка се радвам, че това се променя и че започна този строеж, защото както е казано: "България е там и където има и един българин".

Църквата ще носи името на небесния закрилник и покровител на българския народ Свети Иван Рилски. Проектът е дело на известен архитект и ще съчетава в себе си традициите на средновековните български храмове в Плиска, Преслав и Сердика.

В Западна Европа български православен храм не е строен от повече от 100 години.