Считаният за финансов мозък на групировката и известен с прякора си Мето Илиенски (заради стоковия пазар "Илиянци", който ВИС превзема, а Методиев контролира - бел.ред), излиза от дома си в столичния кв. "Бояна" сам, без охрана, без телефон, документи и пари около 19 часа.

Минути по-рано 38-годишният Илиенски получава обаждане по телефона. Двама души са последните, които го виждат жив - съпругата му Яна и назначеният по-късно за директор на дружество "Национална спортна база" Петър Божилов. 40-годишният Божилов е много близък с Мето Илиенски и според слухове в ъндърграунда той е знаел името на човека, с когото висаджията отива да се види. 

Божилов обаче е убит при скандал по време на лов в местността Елата край село Плана през 2012 г. През годините той така и не казва с кого е отивал да се срещне Илиенски.

Мето Илиенски се качва на тъмен автомобил "Ауди" и така и не се връща. Два дни по-късно съпругата му Яна го обявява за издирване. Криминалистите разпитват десетки, но безрезултатно. 

Една от версиите за изчезването му е, че е убит лично от боса на ВИС-2 Георги Илиев, тъй като поръчал разстрела на кума му - Румен Маринов-Нарциса. Друга - че е провалил наркосделка, а според трета - че Методиев сам е организирал "изчезването си" и все още е жив в Южна Америка. 

Нито една от версиите обаче не е доказана и през 2007 г. съдът обявява Мето Илиенски за изчезнал, което дава право на съпругата му да поеме контрол върху фирмите му. Това обаче не се случва още три години, тъй като решението на магистратите се обжалва. 

Вижте снимки

През 2010 г. Софийският районен съд официално обявява Методи Златков Методиев за мъртъв, а за негови наследници съпругата му Яна и дъщеря им Мина, която е само на една година, когато баща й изчезва. Какво е останало от богатството на висаджията обаче също не е ясно. Според едни, вдовицата е получила имоти и активи за милиони евро. Според други обаче през годините на съдебни битки голяма част от имуществото на подземния бос минава в чужди ръце.