Протестиращите срещу правителството на Пламен Орешарски блокираха движението на площад „Независимост” пред сградата на Министерски съвет за поредна вечер, предаде Агенция „Фокус”.

Участниците в протеста развяваха български знамена, биеха на барабани и освиркваха кабинета. Отделни хора скандираха „оставка”. Някои от тях носеха плакати с надписи „Оставка”, „Мафия”, „Не искам да живея в държавата Мутрия” и други.

Протестиращи влязоха в конфликт с пенсионери, излизащи от сградата на бившия Партиен дом. В сградата е имало концерт, по случай 1 октомври – Деня на пенсионера.

От протеста освиркаха възрастните хора и ги наричаха „Червени боклуци”. Някои от присъствалите на концерта обявиха, че са безпартийни и си тръгнаха бързо, за да избегнат конфликта.

Голяма тълпа протестиращи ги последва със скандирания „червени боклуци”. Полицаи се събраха на входа на сградата, за да запазят обществения ред.

Със скандирания „Оставка” протестното шествие в столицата премина покрай сградата на Народното събрание и продължи към Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Една част от протестиращите застанаха на стълбите на университета, развявайки знамена. Сред издигнатите плакати имаше такива с надпис: „Не ви признаваме прехода, не ви признаваме властта, не ви признаваме собствеността”, „Не искаме подмяна, искаме революция”. Движението на кръстовището на бул. „Цар Освободител” и бул. „Васил Левски” беше блокирано.

Протестиращи блокираха движението и в района на Орлов мост. Полицията пренасочваше автомобилите. Част от тях седнаха на пътното платно на кръстовището.

Чуваха се скандирания, свиреха на свирки и биеха на барабани. Някои от водачите на преминаващите автомобили подкрепиха протеста като също развяваха знамена.

Около 200 души са се събрали към 20.00 часа на площада пред сградата на Министерския съвет, съобщиха от пресцентъра на МВР. Няма данни за нарушения на обществения ред. Полицията охраняваше протестните действия.