Българската православна църква почита днес паметта на Свети Йоан Кръстител, който кръщава Исус Христос в река Йордан и проповядва идването на Спасителя сред хората.

Йоан Кръстител се ражда половин година преди Исус Христос и е назован още Предтеча, защото предрича идването на Христос на земята и подготвя пътя на месията с проповедите си. Според Евангелието той се прочул като проповедник в Юдея и Галилея. Свети Йоан е започнал да проповядва, когато навършил 30 години. Проповядвал е, че е изпратен от Бога да подготви пътя за идването на Христос и затова увещавал хората да се покаят за греховете си и да отворят душите си за Бога. Като символ на пречистване Йоан кръщавал покаялите се с вода.

Едва 34-годишен, Йоан Кръстител е заловен и обезглавен по нареждане на цар Ирод Антипа. Животът и духовната чистота, която постига Йоан Кръстител, както и мъченическата му смърт, са причина житията и библейските разкази да говорят за него по-скоро като за ангел, отколкото като за човек. Иконите го изобразяват с пустинно облекло от камилска вълна, с кожен ремък и с криле като ангел, символизиращи моралната му чистота и достойнството на предтеча. В лявата си ръка държи разгънат ръкопис, на който се чете: "Покайте се, защото се приближава царството небесно". 

В България Иван е титла, а не име! Така казват всички българи с името Иван, защото то означава "Божия благодат", символ е на вярата, националния дух, патриотизма и българщината. Това е името и на покровителя на българския род - Свети Иван Рилски, и на много български царе, носили славата му - Иван Асен, Иван Шишман, Иван Срацимир, Иван Александър...

Иван е славянската форма на името Йоан. Всъщност Йоан е и най-популярното мъжко име в християнския свят. Носили са го 23 папи, кралете на Унгария, Полша, Португалия, Франция, Русия, български владетели... Много преди да измислим думата глобализация, славата му вече се е разпространила сред редица народи. Наред с английския John (Джон) и френския Jean (Жан), застава неговият албански съименник Gjon (Гйон), турският Yahya (Яхия), арабският يحيى (Яхия). И не само. Това име носят и далеч на изток - на китайски мандарин YueHa (Юехан), на тайвански Iok-hān (Йок-хан), та дори на японски... (Йохане).

Обичаи на Ивановден

В народния календар Ивановден е много почитан от българите и е наричан Ивановден. Изпълняват се обичаи и обредни практики, свързани с представата за чудотворната сила на кръстената на Йордановден вода. В македонските земи наричат празника Женски водици (предният ден е Мъжки водици) и тогава обредно къпят младоженките и момиченцата, които са се родили през годината. Кумът или деверът къпе младоженците, оженили се до Ивановден, обредно се къпят именниците, сгодените ергени и моми. Обредът завършва с богато угощение в дома на окъпания и с размяна на подаръци.

Свети Иван се приема традиционно от българите като покровител на кумството и побратимството. В Тракия на Ивановден се извършва обичай хващане на аратлици - обредно побратимяване на ергени и мъже. Трима приятели, които искат да станат побратими, се събират последователно в къщата на всеки от тях. Започват от дома на най-възрастния, като майка му ги закичва с китка бръшлян или чемшир, на която с червен вълнен конец е вързана златна паричка. Това се повтаря в дома на всеки от другарите и се придружава с богата трапеза.

По традиция на този ден младоженците гостуват у своите кумове и девери, като им носят краваи, вино, ракия и млин. От своя страна кумовете ги гощават богато.

На Ивановден в Родопите годениците-ергени тържествено гостуват с родителите си в дома на избраниците си. Бъдещата свекърва умива лицето на момата-годеница и я закичва с китка и златна пара. Накрая всички сядат около богата софра. На този ден черпят имениците. На Ивановден по къщите на роднини обикалят момичета, наричани водичарки. Едната е облечена като невеста и целува ръка на стопаните на дома, които я даряват с дребни подаръци, най-често монети, които слага в бакърено котле. Останалите водичарки благославят с песни всеки член от домочадието.

Най-празнуваният имен ден!

Ивановден е най-празнуваният имен ден, тъй като над 350 000 души носят името Иван и производните му. То е второто най-разпространено име у нас. Празнуват: Иван, Иво, Йоан, Ивайло, Йоанна, Иванка, Ивана, Йоана, Ива, Иванина, Ивон, Калоян, Калояна, Ивиана, Ивияна, Ванина, Ваньо, Ванеса,Ваня, Йово, Йовко, Йовчо, Йовка, Йовелина, Йото, Йонко, Йонка, Жана, Жанет, Ивайла, Ивена,Ивет, Ивета, Ивелина, Ивелин, Ина, Инна, Инка, Ивона, Яни, Янислав, Янислава, Янимира, Яне, Яна, Янка, Янко, Янета, Яниса, Янин, Янина, Янита, Янимир, Яник, Янек, Янико, Яника, Янаки, Яно, Яньо, Янчо, Яна, Янак.

Честит имен ден, бъдете здрави и щастливи!